高二英语阅读理解(人物故事)专项训练100(附答案)
一、高中英语阅读理解人物故事类
1.阅读理解
I'm not much of a gardener. I love having beautiful flowers-but I don't have a good track record when it comes to making them grow.
A few months after our son left for the Middle East, my friend gifted me a box of tulip bulbs (郁金香球茎). She explained that these bulbs were put into the ground in the fall and lay sleeping all winter. They had all the nutrients they needed inside the bulb and would come out in the spring. ''When you see the leaves of the tiny flowers pushing toward the sun, you'll know that it's almost time for your son to come home. They'll give you what you need most.'' She walked me through the process of planting them. I thanked her — trying to show my gratitude for her gift.
It was a long winter — cold and dark. I endured both the weather and the loneliness and fear I felt with my son away. Dead leaves, frost and finally a heavy snow covered the area where I'd planted those flowers, and I soon forgot they were there.
Finally the weather began to warm. One day, as I walked down my front steps, I noticed an area of green. I bent down to inspect the situation more clearly and
saw that those tulips had begun to grow, their tiny leaves forcing their way to the sun.
Day after day I noted the flowers' progress. And day after day, the time approached when my son would finally be home. Now with spring just around the corner, nothing could keep either of us from marching toward the light. Almost all of those bulbs bloomed. And with each brightly colored flower, I marked off one day closer to getting to hold my son in my arms again.
(1)What can we know about the author?
A.She is a professional gardener.
B.She is not good at growing flowers.
C.She never plants flowers at home.
D.She often sends friends flowers as gifts.
(2)Why did the writer forget the tulip bulbs soon?
A.The bitter winter reminded her of her son far away.
B.She was discouraged from making another attempt.
C.They failed to live through the cold and long winter.
D.She had no hope for beautiful flowers indeed.
(3)What were those flowers mentioned in the last paragraph referred to?
A.A physical representation of the hope.
B.Things deep inside her heart and soul.
C.A lesson she will never forget completely.
D.The trouble she had in making them come out.
(4)What can be a suitable title for the text?
A.A dark winter with hope.
B.Planting hope in winter.
C.An area of green in spring.
D.Living a changeable life.
【答案】 (1)B
(2)D
(3)A
(4)B
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者的儿子去了中东,作者感到孤独和寂寞。一位朋友送来了一盒郁金香球茎,这种花的种植,给作者带来了希望。
(1)考查细节理解。根据第一段中的“I'm not much of a gardener. I love having beautiful flowers-but I don't have a good track record when it comes to making them grow.”我不是个好园丁,我喜欢漂亮的花,但我在种植方面没有良好的记录,可知,作者虽然喜欢花,但不擅长种花。故选B。
(2)考查推理判断。根据第三段中的“It was a long winter — cold and dark …Dead leaves, frost and finally a heavy snow covered the area where I'd planted those flowers, and I soon forgot they were there.”那是一个漫长的冬天——又冷又黑……枯叶、霜和最后那场雪覆盖了我种那些花的地方,我很快救忘记了它们的存在,可知,冬天很冷、很长,故推测作者忘记它们是因为觉得它们熬不过这个冬天,即没对它们抱有希望。故选D。
(3)考查细节理解。根据最后一段中的“Day after day I noted the flowers' progress. And day after day, the time approached when my son would finally be home. ”我日复一日的关注这花的成长。一天又一天我的儿子终于要回家了;以及“And with each brightly colored flower, I marked off one day closer to getting to hold my son in my arms again. ”每开一朵色彩鲜艳的花,都标志着我离再次把儿子抱在怀里的日子又近了一天,可知,每开一朵花就代表作者儿子的归来近了一天,即花就是儿子
回来的希望。故选A。
(4)考查主旨大意。根据第二段中的“She explained that these bulbs were put into the ground in the fall and lay sleeping all winter. They had all the nutrients they needed inside the bulb and would come out in the spring. ''When you see the leaves of the tiny flowers pushing toward the sun, you'll know that it's almost time for your son to come home. ”她说这些郁金香球茎秋天种下,整个冬天都在土里。它们的球茎内有生长所需的营养物质,到了春天的就会从土里出来。当你看到这些小花的叶子朝着太阳的方向生长时,你就知道你的儿子差不多该回家了,可知,本文主要讲述了冬天种下的郁金香球茎在春天会长出来,这也意味着作者的儿子快要回来,即花代表着作者儿子回来的希望。B故选B。
【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文的逻辑关系,进行概括和归纳,从而选出正确答案。
2.阅读理解
When I was small, my mother and I would walk to our local library in Franklin Square. As we didn't always have access to a reliable car, walking hand in hand was the most convenient way to get anywhere. It was at story time for children that both my mother and I made lasting friendships.
Today, I am fortunate to live around the corner from the Cold Coast Public Library in Glen Head and a short walk to the Sea Cliff Children's Library. My 18-
imonth-old son, Colin, and I find ourselves in Sea Cliff several times a week, meeting and making friends. Well, that is what many people don't understand-a library is more than books; it's a community.
Sure, the library in Franklin Square was the place where I was introduced to Judy Blume novels. But it was also the place where I got my first email address in 1997. At the library, friends and I learned how to research colleges and search for scholarships on the Internet. The library was the place where we sometimes giggled(咯咯笑)too loudly, and where the librarians knew us by name. Their knowing our names wasn't a bad thing. When I came home from my first term at Binghamton University, Mary LaRosa, the librarian at the Franklin Square library, offered me my first teaching job.
I now teach reading at Nassau Community College. My students are often amazed that they can check out books via their smartphones and virtually(虚拟地)visit a variety of Long Island libraries. The app used by Nassau and Suffolk county public libraries, as well as the college library, makes their homework easier by helping them find resources. Even though they can't always easily visit their local libraries, the library is always with them.
(1)Why does the author consider herself lucky today?
A. She has become her mother's best friend. B. She has access to a reliable car now.
C. She can meet friends at the library. D. She lives close to libraries.
(2)What does the underlined word \"that\" in Paragraph 2 refer to?
A. Socializing in a library. B. Reading books in a library.
C. Visiting a library with a family member. D. Building parent-child friendship in a library.
(3)What is the author's attitude to her students' way of visiting libraries?
A. Cautious. B. Favorable. C. Doubtful. D. Disapproving.
(4)Why does the author write the text?
A. To discuss why libraries are important. B. To express her deep love for libraries.
C. To explain how libraries change. D. To introduce her favorite libraries.
【答案】 (1)D
(2)A
(3)B
(4)C
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了从自己小时候到成家生子再到工作教书这一路上图书馆的变化。
(1)考查细节理解。根据第二段中的“Today,I am fortunate to live around the corner from the Cold Coast Public Library in Glen Head and a short walk to the Sea Cliff Children's Library.”可知,现在,我很幸运地住在格伦黑德的冷海岸公共图书馆附近,走一小段路就可以到海崖儿童图书馆,由此可知,作者认为自己很幸运是因为她住得离图书馆很近,故选D。
(2)考查词义猜测。根据第二段中的“My 18-imonth-old son,Colin,and I find ourselves in Sea Cliff several times a week,meeting and making friends.”可知,我和18个月大的儿子科林每周都要去几次海崖图书馆,在那里见面、交朋友,这是一种社交活动,画线词指代的就是“在图书馆社交”,故选A。
(3)考查推理判断。根据最后一段中的“Even though they can't always easily visit their local libraries,the library is always with them.”可知,尽管学生们不能总是很容易地参观当地的图书馆,但图书馆总是与他们在一起,由此可知,作者对学生们访问虚拟图书馆的方式是支持的,故选B。
(4)考查推理判断。纵观全文可知,作者讲述了从自己小时候到成家生子再到工作教书这一路上图书馆所发生的变化,由此可知,作者写这篇文章是为了解释图书馆的变
化,故选C。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。
3.阅读理解
Paris is the city of dreams. If you plan to head to Paris for a study period, then perhaps a little reality check is in order. But my experience was a romantic one.
I paved my path to Paris through an exchange program. On arrival in Paris, I was constantly reminded of the official processes I had to complete — forms to be filled in, meetings to attend, the list seemed endless.
Then the real work began. Once classes were underway, I found myself volunteering to do oral presentations and assignments first, rather than last. This method proved to be very helpful.
Once I had finished class for the week, I had an ever-increasing list of museums to visit, neighborhoods to explore, and cafés to sit in. Read books about Paris. Talk to locals and other foreigners living there. But the one thing that reading a book or talking to someone cannot do is to provide you with the experience of wandering Paris on foot. The people watching, the sounds of the city, the colors as the seasons change, they all add to the ecstasy that I
experience in Paris as an exchange student.
After spending five months wandering through the charming neighborhoods, I fell in love with the atmosphere that came out from every open door, and with every spoken word. There is something comforting about walking to the market each Sunday to enjoy the beautiful display of fruits, vegetables and dairy products. There is warmth in saying bonjour to the passers-by.
On my last day in Paris, I confidently said, \"Bonjour Monsieur,\" as I passed the little store down the street. I guess the best part about going on exchange in Paris is falling in love with the city in your own way. And I know mine is unique and special to me, my own little pieces of Paris.
(1)What does the underlined word \"ecstasy\" in Paragraph 4 probably mean?
A. Courage. B. Imagination. C. Happiness. D. Reputation.
(2)What does the passage mainly tell us?
A. An exchange student's life. B. Charming neighborhoods.
C. An exchange program. D. A traveling experience.
(3)Beyond reading books, which experience would the author treasure
most?
A. Enjoying coffee in his spare time. B. Greeting people in French in the street.
C. Buying vegetables in the market. D. Hanging around in Paris.
(4)According to the passage, what left the author the deepest impression?
A. The friendly people he met in Paris.
B. The special culture he experienced in the city.
C. The academic achievement he made in his study.
D. The presentations and assignments he did in class.
【答案】 (1)C
(2)A
(3)D
(4)B
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者作为一名交换生在巴黎的所见所
闻,内心感受等。
(1)考查词义猜测。根据作者对在巴黎街上漫步的喜爱及第四段中的“The people watching, the sounds of the city, the colors as the seasons change, they all add to the ecstasy that is experiencing Paris as an exchange student”可知,人们的注视,城市的声音,季节变化时的色彩,都增加了作者作为交换生体验巴黎的喜悦。由此推知,划线词的意思是“快乐,幸福”。故选C。
(2)考查主旨大意。根据第一段中的“But my experience was a romantic one. I paved my path to Paris through an exchange program”可知,作者作为一名交换生来到巴黎,他认为自己的巴黎之行非常浪漫。从第二段到最后,文章详细叙述了作者在巴黎的所见所闻,内心感受等。故整篇文章讲述的是一个交换生在巴黎的经历。故选A。
(3)考查推理判断。根据第四段中的“The one thing that reading a book or talking to someone cannot do is to provide you with the experience of wandering Paris on foot. I discovered some of my favorite places in Paris by wandering”可知,读书以及和人交谈无法提供步行在巴黎闲逛带给你的体验。通过闲逛,作者在巴黎发现了一些自己最喜欢的地方。由此可知,除了读书,作者最珍惜的经历是在巴黎闲逛。故选D。
(4)考查推理判断。根据最后一段中的 “The best part about going on exchange in Paris is falling in love with the city in your own unique way. Everyone's experience of Paris is different. I know mine is unique and special to me, my own little pieces of Paris”可知,给作者留下最深的印象是他在这个城市的独特经历。而从上文可知,他在巴黎体验到了不同的风土人情,不同的文化。故选B。
【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
4.阅读理解
Russ Gremel, now 98 years old, decided it was time to donate $2 million to the Illinois Audubon Society, a charity to purchase nearly 400 acres of land for wildlife protection. Gremel was able to make this amazing donation because he purchased $1,000 worth of Walgreens stock seven decades ago whose value has grown recently.
\"A single man with no kids, Gremel has lived in the same Chicago house for 95 years, and has always lived simply\said he heard Gremel say many times the \"money wasn't mine to begin with\" and that he always intended to give it away.
The Gremel Wildlife shelter was founded on June 4. Illinois Audubon Society president Jim Herkert said Gremel's donation was extremely generous. \"It's allowing us to protect a really valuable and important possession and realize one of Gremel's wishes that we could find a place where people could come out and experience nature the way he did as a kid,\" Herkert told TODAY.
After doing all this, this past weekend, Gremel adopted an old Chihuahua(吉娃娃犬). Winnie the dog was picked up as a homeless dog several months ago.
She suffered from a kind of cancer, which was treated—and all she needed was a loving home, which Colleen Collins, the founder of Perfect Pooches Adoption Agency, was determined to find.
Gremel had lost his own beloved Chihuahua earlier this year. When he reached out to Collins about Winnie, she felt this could be a good match. That feeling grew when she brought Winnie to his house for a meet and greet, and Winnie was introduced not only to Gremel but also some of his friends and neighbors. One had brought over a lot of fresh strawberries; all said they'd be there to help out in any way needed.
(1)Patrick Falso is mentioned in the text mainly to explain _________.
A. how Gremel earned the money
B. what kind of person Gremel is
C. why Gremel made the donation
D. where Gremel has been living
(2)What can we learn about Russ Gremel from the text?
A. He raised many pet dogs in his life.
B. He bought Walgreens stock at age 28.
C. He adopted a young Chihuahua recently.
D. He volunteered in wildlife shelters regularly.
(3)What can we infer about Gremel's neighbors from the text?
A. They live in harmony with animals.
B. They are impressed with dog Winnie.
C. They lead a healthy and wealthy life.
D. They are caring and kind to each other.
【答案】 (1)C
(2)B
(3)D
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,格雷梅尔是一个没有孩子的单身男人,他在芝加哥同一所房子里住了95年,一直过着简朴的生活。他经常给社会慈善机构捐钱。
(1)考查细节理解。根据第二段\"‘A single man with no kids, Gremel has lived in the same Chicago house for 95 years, and has always lived simply’, neighbor Patrick Falso told TODAY. Falso said he heard Gremel say many times the \"money
wasn't mine to begin with\" and that he always intended to give it away. ”格雷梅尔是一个没有孩子的单身男人,他在芝加哥同一所房子里住了95年,一直过着简朴的生活。\"Falso说,他听到Gremel说过很多次,\"钱本来就不是我的\",他总是打算把钱送人。可知,Patrick Falso的话道出了为什么Gremel要做出捐赠。故选C。
(2)考查细节理解。根据第一段中的“Gremel was able to make this amazing donation because he purchased $1,000 worth of Walgreens stock seven decades ago whose value has grown recently.” 格雷梅尔之所以能够做出这一惊人的捐赠,是因为他在70年前购买了价值1000美元的沃尔格林股票,而这些股票的价值最近一直在增长。 他在28岁时购买了沃尔格林的股票。故选B。
(3)考查推理判断。根据最后一段中的“Winnie was introduced not only to Gremel but also some of his friends and neighbors. One had brought over a lot of fresh strawberries; all said they'd be there to help out in any way needed. ”温妮不仅被介绍给格雷梅尔,还被介绍给他的一些朋友和邻居。一个人带来了许多新鲜的草莓;所有人都说他们会在那里以任何需要的方式提供帮助。可知,他的邻居之间是互相帮助友好相处的。故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
5.阅读理解
I was having a great morning until I sat down in front of my office computer. \"Your password has expired(过期),\" a server message flashed on my screen, with
instructions for changing it.
Coming up with a new code doesn't seem like a big deal, unless you work at my company, where we have to change it monthly, using at least one uppercase character, one lowercase character, one symbol, and one numeral. Oh, and the whole darn thing can't be fewer than eight characters. And I can't use any of the same passwords I've used in the past three months.
Suddenly I was furious. What didn't make it any better was that I was deeply depressed after my recent divorce. Disbelief over what she had done to me was all I thought about. Every day.
My anger didn't mean anything to the empty input field with a pulsating cursor (闪动的光标), waiting for me to type a password that I'd have to re-enter — many times — for the next 30 days. I remembered a tip I'd heard from my former boss. He'd said, \"I'm going to use a password to change my life.\"
I couldn't focus on getting things done in my current mood. There were clear indicators of what I needed to do to regain control of my life, but I couldn't notice them.
My password became the indicator. My password reminded me that I shouldn't let myself be a victim of my recent breakup and that I was strong enough to do something about it.
I made my password Forgive@h3r.
I had to type this statement several times a day. Each time my computer would lock. Each time my screen saver with her photo would appear. Each time I would come back from eating lunch alone. In my mind, I wrote Forgive her every day.
The simple action changed the way I looked at my ex-wife. That constant reminder of reconciliation led me to accept the way things had happened at the end of my marriage and embrace a new way of dealing with my depression. As the month wore on, I felt a slow healing begin to take place. By the time my server prompted me to reset my password the following month, I felt free.
One month later, my dear Exchange server asked me yet again to reset my password. I thought about the next thing that I had to get done.
My password became Quit@smoking4ever.
I quit smoking overnight. This password was a painful one to type during that month, but doing it helped me to yell at myself in my mind as I typed that statement. It motivated me to follow my monthly goal.
One month later, my password became Save4trip@thailand.
Guess where I went three months later: Thailand.
Seeing how these reminders helped to materialize my goals kept me motivated and excited. While it's sometimes difficult to come up with your next goal, keeping at it brings great results.
Here is a simplified extract of what some of my passwords have been in the past two years, so you get an idea of how my life has changed, thanks to this method:
Forgive@h3r To my ex-wife, who started it all.
Quit@smoking4ever it worked.
Save4trip@thailand it worked.
Eat2times@day it never worked, still fat.
Sleep@before12 it worked.
*************************************.
**************************************.
Get@c4t! It worked. I have a beautiful cat.
MovE@togeth3r it worked.
*************************************************.
And the one for last month: Save4@ring Yep. Life is gonna change again soon.
(1)The underlined word \"furious\" in the third paragraph is closest in the meaning to ______.
A. depressed B. doubtful C. nervous D. angry
(2)Why did he decide to use \"Forgive@h3r\"as his password?
A. Because he decided to forgive his wife.
B. Because he hoped his wife would forgive him.
C. Because he hoped it would remind him to be strong.
D. Because his former boss told him to use it to change his life.
(3)What can we learn from the password \"Save4@ring\"for last month?
A. He will call his mother every week.
B. He will soon ask his girl friend to marry him.
C. His password will help him save money.
D. He will be reminded to save his password.
(4)What might be the best title for the passage?
A. How a Password Changed My Life.
B. Why I Changed My Password.
C. How a Slow Healing Took Place.
D. How I Followed My Monthly Goal.
【答案】 (1)D
(2)C
(3)B
(4)A
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者公司电脑每个月都要换一次密码,这让作者很生气,特别是作者刚刚离婚,心情沮丧,但是前老板的话让作者意识到可以用设置密码提醒自己去达成一些目标,这样做效果真地很好。
(1)考查词义猜测。根据第三段中的“What didn't make it any better was that I was deeply depressed after my recent divorce. ”更糟糕的是,在我最近离婚后,我感到非常沮丧。画线的不可能是沮丧,I was deeply depressed这里提到的是沮丧。根据第四段中的“My anger didn't mean anything to the empty input field with a pulsating cursor”这里指的是生气。故选D。
(2)考查细节理解。根据第六段中的“My password became the indicator. My password reminded me that I shouldn't let myself be a victim of my recent breakup and that I was strong enough to do something about it. ”我的密码成了指示符。我的密码提醒我,我不应该让自己成为最近分手的受害者,我足够坚强,可以为此做些什么。用这个密码因为他希望它能提醒他要坚强。故选C。
(3)考查推理判断。根据最后一段“And the one for last month: Save4@ring Yep. Life is gonna change again soon.”生活很快又要改变了。根据选项A. 他每周都会给他妈妈打电话;选项B他很快就会向他的女朋友求婚。选项C他的密码能帮他省钱。这件事不可能发生的;选项D他会被提醒保存密码。根据推理可知只有选项B是生活有了改变。故选B。
(4)考查主旨大意。根据第六段“My password became the indicator. My password reminded me that I shouldn't let myself be a victim of my recent breakup and that I was strong enough to do something about it.”及第十六段“Here is a simplified extract of what some of my passwords have been in the past two years, so you get an idea of how my life has changed, thanks to this method.”通读全文可知,文章主要讲述的是作者借鉴了前任老板的忠告,利用新设置的一个密码帮助自己走出了离婚的阴霾,故A项作文章标题最佳。故选A。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和主旨大意四个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
6.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Grey clouds move as low as smoke over the treetops at Lolo Pass. The ground is white. The day is June 10. It has been snowing for the past four days in the Bitterroot Mountains. Wayne Fairchild is getting worried about our trek over the Lolo Trail—95 miles from Lolo Montana to Weippe in Idaho, across the roughest country in the West. Lewis and Clark were nearly defeated 200 years ago by snowstorms on the Lolo. Today Fairchild is nervously checking the weather reports. He has agreed to take me across the toughest, middle section of the trail.
When Lewis climbed on top of Lemhi Pass, 140 miles south of Missoula, on August 12, 1805, he was astonished by what was in front of him; \"high mountain chains still to the West of us with their tops partially covered with snow.\" Nobody in what was then the US knew the Rocky Mountains existed, with peaks twice as high as anything in the Appalachians back East.
Today their pathway through those mountains holds more attraction than any other ground over which they traveled, for its raw wilderness is an evidence to the character of two cultures: the explorers who braved its hardships and the Native Americans who prize and conserve the path as a sacred (神圣的) gift. It remains today the same condition as when Lewis and Clark walked it.
The Lolo is passable only from July to mid-September. Our luck is holding with the weather, although the snow keeps getting deeper. As we climb to Indian Post Office, the highest point on the trail at 7, 033 ft, we have covered 13 miles in soft snow, and we hardly have enough energy to make dinner. After a meal of chicken, I sit on a rock on top of the ridge (山脊). There is no light visible in any direction, not even another campfire. For four days we do not see another human being. We are occupied with the things that mix fear with joy. In our imagination we have finally caught up with Lewis and Clark.
(1)According to the passage, the word \"trek\" in Paragraph 1 is closest in meaning to ________.
A. a comfortable walk in a separate country
B. a pleasant journey across the countryside
C. a journey over untraveled pathways
D. a long, hard journey over rough areas
(2)We learn from the text that before 1805 ________.
A. the Rocky Mountains were wholly covered with snow
B. there were no people living in the western part of America
C. no Americans knew of the existence of the Rocky Mountains
D. the Appalachians were the western frontier of the United States
(3)We learn from the text that the Lolo Pass ________.
A. remains much the same as it was 200 years ago
B. is the meeting point of three cultures
C. has changed a lot since 1805
D. now attracts a large number of tourists to visit
(4)Judging from the text, Lewis and Clark were most probably ________.
A. two native Indians
B. explorers of the early 19th century
C. merchants who did business with the Indians
D. travelers whose curiosity took them over the Lolo Pass
(5)We can infer from the text that when crossing the Lolo Pass the author ________.
A. was attempting the impossible
B. was trying to set a world record
C. was following the trail of Lewis and Clark
D. was fighting with weather and taking unnecessary risks
【答案】 (1)D
(2)C
(3)A
(4)B
(5)C
【解析】【分析】本文是一篇日记,日记中记录的是一次追寻前人足迹的探险,尽管天气使探险变得艰难,但是在作者看来却是已经赶上了以前的探险者。
(1)考查词义猜测。根据第一段中的\"Wayne Fairchild is getting worried about our trek over the Lolo Trail—95 miles from Lolo Montana to Weippe in Idaho, across the roughest country in the West.\"可知,韦恩·费尔柴尔德开始担心我们在罗洛小道上的跋涉——从蒙大拿州罗洛到爱达荷州威佩的95英里的路程里,要穿越西部最艰苦的地区。所以判断出,第1段中的Trek一词在意义上最接近于“在崎岖地区的漫长而
艰苦的旅程”。故选D。
(2)考查细节理解。根据第二段中的\"When Lewis climbed on top of Lemhi Pass, 140 miles south of Missoula, on August 12, 1805, he was astonished by what was in front of him…Nobody in what was then the US knew the Rocky Mountains existed, with peaks twice as high as anything in the Appalachians back East.\"1805年8月12日,当刘易斯爬到米苏拉以南140英里的莱姆希山口时,他被眼前的景象惊呆了。在当时的美国,没有人知道落基山脉的存在,那里的山峰是东部阿巴拉契亚山脉的两倍高。可知,所以我们从文章中得知,1805年以前没有美国人知道落基山脉的存在。故选C。
(3)考查细节理解。根据第三段中的\"It remains today the same condition as when Lewis and Clark walked it.\"可知,今天,它的状况仍然和刘易斯和克拉克行走时一样。所以我们从短文中知道罗洛山口仍然和200年前一样。故选A。
(4)考查推理判断。根据第一段中的\"Lewis and Clark were nearly defeated 200 years ago by snowstorms on the Lolo\"刘易斯和克拉克在200年前差点被罗洛山口的暴风雪打败以及第三段中的\"the explorers who braved its hardships and the Native Americans who prize and conserve the path as a sacred (神圣的) gift\"勇敢面对困难的探险者和珍视并保护这条道路为神圣礼物的美洲土著人。可知,刘易斯和克拉克在200年前,也就是19世纪的早期就探险过罗洛山口,留下了他们探险的足迹,他们是伟大的探险家。所以判断出,刘易斯和克拉克最有可能是19世纪早期的探险家。故选B。
(5)考查推理判断。根据最后一段中的\"Our luck is holding with the weather, although the snow keeps getting deeper. As we climb to Indian Post Office, the
highest point on the trail at 7, 033 ft, we have covered 13 miles in soft snow, and we hardly have enough energy to make dinner. After a meal of chicken, I sit on a rock on top of the ridge(山脊). There is no light visible in any direction, not even another campfire. For four days we do not see another human being. We are occupied with the things that mix fear with joy. In our imagination we have finally caught up with Lewis and Clark.”尽管雪越来越深,我们的运气还是和天气有关。当我们爬上\"Indian Post Office\"时,这条小路的最高点是7033英尺,我们已经在柔软的雪地里走了13英里,我们几乎没有足够的力气来做饭。吃完鸡肉后,我坐在山脊上的一块石头上。任何方向都看不见光,甚至连一堆篝火也看不见。四天来我们都看不到其他人。我们专注于既恐惧又快乐的事情。在我们的想象中,我们终于赶上了刘易斯和克拉克。)可知,当穿越罗洛山口时,作者是在跟随刘易斯和克拉克的足迹在前行。故选C。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
7.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
The siesta competition took place in a supermarket, with plenty of shoppers, screaming babies, talking voices, and footsteps to take the competitors' attention away from their after lunch sleeps.
Five bright blue sofas were laid out, and five competitors at a time were allowed to take a 20-minute sleep. A doctor measured their pulse to time how long they actually spent on asleep. Competitors earned extra points for snoring (打鼾), sleeping in strange positions, or wearing silly pajamas (睡衣). The winners
of each round advance to the next stage in the competition.
It's amazing that any of those people would fall asleep in the middle of such a busy place, while on couches that they are not used to. Yet, many of them did. They hugged pillows or soft toy bears. They covered their eyes with sleep masks, too. Whatever it took to help them fall asleep fast and stay asleep.
The siesta is a tradition in Spain that many feel is becoming forgotten. It used to be that people would take a brief nap after lunch every day. This would energize them, and keep them going for the rest of the day. Not to mention the health benefits of a good nap. But, that's all changing. People are too busy making money or watching gossip shows on TV after lunch to care about taking a nap.
The National Association of Friends of the Siesta wants to bring Spain back to their traditional roots. They are doing this by having the siesta competition. They set up the competition to reward the best sleepers with money. Actually, they were paid to sleep.
There are really health benefits to a midday nap. We could all learn from this tradition. It's a much better way to get more energy than drinking a cup of coffee. It is also believed that a nap, and in fact a good night's sleep, can help reduce heart disease. The more rested we are, the less stress we feel with day-to-day life.
(1)The underlined word \"siesta\" here probably means \"________\".
A. oversleep B. night sleep C. a short sleep after supper D. a short sleep after lunch
(2)In what situation did the competition take place?
A. In a noisy place. B. In a quiet place. C. In a comfortable place. D. In a familiar place.
(3)When the competitors went to sleep, they could ________.
A. have their own beds
B. use nothing to cover their eyes
C. have doctors to help them
D. use something to help them sleep
(4)The competition is held because the Association wants to ________.
A. know if people still know the traditional habit
B. call on people to have their traditional habit
C. do some research on how people sleep
D. give people money in this way
【答案】 (1)D
(2)A
(3)D
(4)B
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一次“午睡比赛”。午睡比赛在一家超市举行,有很多购物者、尖叫的婴儿、说话的声音和脚步声,以分散竞争对手午饭后睡觉时的注意力。举办这项比赛是因为协会想要号召人们养成他们的传统习惯。
(1)考查词义猜测。根据第四段中的“The siesta is a tradition in Spain that many feel is becoming forgotten. It used to be that people would take a brief nap after lunch every day. ”午睡是西班牙的一项传统,许多人觉得这项传统正在被遗忘。过去,人们每天午饭后都会小睡一会儿。由此可知第一段中的划线词的意思是“午饭后的短睡”。故选D。
(2)考查推理判断。根据第三段中的“It's amazing that any of those people would fall asleep in the middle of such a busy place, while on couches that they are not used to.”令人惊讶的是,尽管在他们不习惯的沙发上,这些人中的任何一个会在这么繁忙的地方睡着。可知,比赛是在嘈杂的地方进行的。故选A。
(3)考查推理判断。根据第三段中的“They hugged pillows or soft toy bears.
They covered their eyes with sleep masks, too. Whatever it took to help them fall asleep fast and stay asleep. ”他们抱着枕头或柔软的玩具熊。他们也用睡眠面罩蒙住眼睛。无论如何要帮助他们快速入睡并保持睡眠。可知,当参赛者去睡时,他们可以用一些东西来帮助他们入睡。故选D。
(4)考查推理判断。根据第五段中的“The National Association of Friends of the Siesta wants to bring Spain back to their traditional roots. ”National Association of Friends of the Siesta希望让西班牙回归传统。”可知,举办这项比赛是因为协会想要号召人们养成他们的传统习惯。故选B。
【点评】本题考点涉及词义猜测和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。
8.阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
This year marks the 170th anniversary of Paul Gauguin's birth. He lived for just 54 years but he packed his brief life with activity.
The French painter spent his early childhood in Peru before returning to France. As an adult, he continued to travel a lot. Most famously, he spent much of the last decade of his life in Tahiti, an island in southern Pacific Ocean. Indeed, Gauguin is best known for his colorful paintings of Tahitians and their culture.
The restlessness of this great painter has been normal among modern artists since the middle of the 19th century. They're never satisfied for long with a
certain style or way of life. Once something becomes conventional, it's turned down.
The artistic culture that Gauguin developed from was that of Impressionism (印象派). Painters like Claude Monet had wanted to paint how they saw the world, not how their teachers taught them it should be seen. Gauguin, and similar artists like his friend Vincent van Gogh, moved even further away from \"respectable\" art than the Impressionists. For them, it was not simply a matter of seeing the world differently, but feeling and thinking about it differently, too.
Gauguin saw, felt and thought differently from most members of European society. He thought that European culture was too fancy and not spontaneous. This is why he turned to the traditions of other parts of the world, like Africa, and, eventually, Tahiti. Artists like Gauguin used the word \"primitive\" for these cultures, but not as a negative term. For him, Europe, in becoming modem, industrial and scientific, seemed less natural than other parts of the world.
In truth, Gauguin's paintings may be unconventional but they are certainly not \"primitive\". They are the work of a painter with great awareness of what he was doing. It was this awareness that made him such an important painter for those that came after, in the 20th century. When we look closely at the works of Gauguin we begin to understand Pablo Picasso, and especially Henri Matisse, a little better.
(1)What can we infer about Gauguin's life?
A. He had an unhappy childhood. B. He lived most of his life in Peru.
C. He enjoyed painting in Tahiti. D. He preferred a traditional life style.
(2)What's the main purpose of Paragraph 4?
A. To explain why Gauguin's works were popular.
B. To point out where Gauguin's inspiration came from.
C. To show Gauguin's different understanding of painting.
D. To compare Gauguin's painting style with Vincent van Gogh's.
(3)Which of the following best explains \"spontaneous\" underlined in Paragraph 5?
A. Natural B. Modern C. Industrial D. Scientific
(4)The author mentions Picasso and Matisse in the last paragraph to show ________.
A. their styles are different from Gauguin's B. great artists share many
similarities
C. they are as important as Gauguin D. Gauguin's influence on their works
【答案】 (1)C
(2)C
(3)A
(4)D
【解析】【分析】本文是一篇人物传记,今年是Gauguin诞辰170周年。他只活了54年,但他短暂的一生充满了活力。这篇文章介绍了著名画家Gauguin的生平及其作品。
(1)考查推理判断。根据最后一段中的“Indeed, Gauguin is best known for his colorful paintings of Tahitians and their culture.“事实上,Gauguin最为人所知的是他对塔希提人和他们的文化的丰富多彩的绘画。”可知,他喜欢在塔希提岛画画。故选C。
(2)考查段落大意。根据第四段中的“The artistic culture that Gauguin developed from was that of Impressionism (印象派).”Gauguin发展起来的艺术文化是印象派;以及“Gauguin, and similar artists like his friend Vincent van Gogh, moved
even
further
away
from‘respectable’
art
than
the
Impressionists. ”Gauguin和他的朋友文森特·梵高(Vincent van Gogh)等类似艺术家比印象派画家更远离“受人尊敬的”艺术。可知第四段的目的是“展示Gauguin对绘画的不同理解。”故选C。
(3)考查词义猜测。根据第五段中的“For him, Europe, in becoming modem, industrial and scientific, seemed less natural than other parts of the world.”在他看来,欧洲在走向现代化、工业化和科学化的过程中,似乎没有世界其他地区那么自然。”由此推知He thought that European culture was too fancy and not spontaneous. 中划线词的意思是“自然的”。故选A。
(4)考查推理判断。根据最后一段中的“It was this awareness that made him such an important painter for those that came after, in the 20th century. When we look closely at the works of Gauguin we begin to understand Pablo Picasso, and especially Henri Matisse, a little better. ”正是这种意识使他成为20世纪后来者的重要画家。当我们仔细观察Gauguin的作品时,我们开始更好地理解毕加索,尤其是马蒂斯。”可知,作者在最后一段中提到了毕加索和马蒂斯,以展示Gauguin对他们作品的影响。故选D。
【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和段落大意三个题型的考查,是一篇人物类阅读,要求考生根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
9.Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have just read.
After some blood tests, Dr Stubs stood before me, a tall man, but short on personality and sporting a cold expression. You have systemic lupus, he said matter-of-factly. \"Lupus,\" he continued, \"is an auto-immune disease and ….\" I remember certain details but mostly I remember him talking about children. \"Children are no harm. But childbirth would jumpstart additional symptoms that could be life threatening. You already have two kids anyway.\"
As I got up to leave, shaken and drained, he said his parting words, \"I would discourage any further research. There is no cure and nothing can prevent its progression.\"
Still, I did research lupus and its symptoms tiredness and joint pain-were both consistent with what I was experiencing. And eventually some major organs could be affected, causing shutdown and possibly death.
I studied and found out that echinacea had a record in making immune system stronger. I decided that along with the plant I would strengthen my mindset by immersing myself in my family with my one-year-old son and three-year-old daughter.
After another visit, I decided never to go back to Dr. Stubs. How could one endure repeatedly hear desperately words coming from an emotionless mouth even though they were truth? The years passed. When I would feel tired and achy I pulled support from my children and their laughter.
Finally, after eight years, I went to Dr. Kirstein who was recommended by a friend. She stood there holding my hand and looking into my eyes warmly.
\"So let's talk a little
Instantly my defenses were down. Before I knew it, she had me running on and on about my children, my husband, my life and dreams. I told her about all the meaningful activities I was involved in, those things I might have never done without the disease.
After several follow-up tests, and greater research into my family history, Dr. Kirsteincame to conclusive answer. I did not have systemic lupus. There must be something wrong with the initial tests 8 years before.
I didn't know whether I should jump for joy or scream because I had been living the last eight years in fear of a fatal disease. But then I realized that I had been living every day, not so much in fear, but happiness Even day was a gift and I knew it.
(1)Dr. Strubs warned the author against having more children because ________.
A. The process of giving birth put her life in danger.
B. Taking care of children will gradually worsen her disease.
C. Her disease will threaten the health of her children.
D. She already has enough children.
(2)Why did the author stop seeing doctor Strubs after two visits?
A. Because she not qualified to treat her disease.
B. Because he recommended Dr. Kirkstein to her.
C. Because his cold attitude upset the author.
D. Because she suspected his diagnosis about her disease.
(3)How did the author deal with the disease?
A. She calmly waited for major organs to shut down.
B. she took effective medicine regularly to fight the disease.
C. She turned to Dr. Kirstein to get cure for the disease
D. She tried to strengthen immune system and drew strength from family.
(4)Why did the author think every day in the past 8 years was a gift?
A. Because systemic lupus was no longer a deadly disease.
B. Because she made every day valuable in spite of disease
C. Because she received a gift every day from her family
D. Because she only occasionally felt pain and tiredness.
【答案】 (1)A
(2)C
(3)D
(4)B
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者虽然在过去的八年被认为是有疾病,但是她使每一天都过的有意义。
(1)考查细节理解。根据第一段中的“I remember certain details but mostly I remember him talking about children.‘Children are no harm. But childbirth would jumpstart additional symptoms that could be life threatening. You already have two kids anyway.’\"可知,Dr. Strubs认为作者分娩会引发可能危及生命的其他症状。故选A。
(2)考查细节理解。根据第五段中的“How could one endure repeatedly hear
desperately words coming from an emotionless mouth even though they were truth?”作者无法忍受反复听到医生从一个没有感情的嘴里说出绝望的话语,可知,医生冷淡的态度使作者感到不安。故选C。
(3)考查细节理解。根据第四段“I studied and found out that echinacea had a record in making immune system stronger. I decided that along with the plant I would strengthen my mindset by immersing myself in my family with my one-year-old son and three-year-old daughter.”可知,作者用紫锥菊来增强自己增强免疫系统并融入家庭、强化心态,从家庭中汲取力量。故选D。
(4)考查推理判断。根据最后一段中的“But then I realized that I had been living every day, not so much in fear, but happiness Even day was a gift and I knew it.”可知,作者意识到,活着的每一天,并不是那么恐惧,而是快乐,甚至每一天都是一份礼物,从而推断出,尽管疾病缠身,但她让每一天都变得有价值。故选B。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
10.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Jarrett Little was road testing his mountain bike outside of Columbus, Georgia, when his riding partner, Chris Dixon, stopped suddenly. Something in the distance moving among the trees had caught her attention. It turned out to be a sandy-colored five-month-old puppy.
\"He was really thin, ribs showing, and a broken leg,\" Little told John Parks, a reporter from CBS News. The cyclists fed the friendly pup and shared their water. They also quickly realized that the dog was coming with them, although they had no idea how. They were more than seven miles from downtown and riding bikes. \"We couldn't leave him,\" Little said. \"Out there next to the Oxbow Meadows, he was going to become the lunch of an alligator living in the river.\"
Suddenly, Little had an idea. He carefully picked up his new friend and slipped the 38-pound dog's hind legs (后肢) into the back pockets of his cycling jacket. Then he hung the dog's front paws over his shoulders.
\"He was injured, so he wasn't trying to fight,\" Little says. \"He was also happy that we were there, touching him, and hadn't taken off on him.\"
The group's 30-minute ride into town ended at a bike store, where they got more water and food for the dog. That was when Andrea Shaw, an accountant from Maine in town on business, happened by. The dog made a headed straight for her, licking and \"loving on her,\" says Dixon. Shaw was struck and, after learning what had happened, declared her intentions: \"I am keeping this dog.\"
Shaw called him Columbo and scheduled an operation on his leg. Today, Columbo is living the high life on a farm with a horse, a pony, a six-year-old boy, to keep him company. As Dixon told John Parks, \"He is literally the luckiest dog alive.\"
(1)Why did Little say they couldn't leave the dog behind?
A. It was friendly and cute.
B. It followed them closely.
C. It had to be taken to hospital at once.
D. It might fall victim to other animals.
(2)How did Little manage to get the dog together with them?
A. By carrying it in his pockets.
B. By placing it on the bike.
C. By shouldering it on his back.
D. By taking it away with him.
(3)Who will accept the dog as a pet?
A. Jarrett little. B. Chris Dixon. Shaw. D. John Parks.
(4)What word can we use to describe the dog's present life?
C. Andrea
A. Difficult. B. Admirable. C. Pitiful. D. Miserable.
【答案】 (1)D
(2)C
(3)C
(4)B
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,一对自行车爱好者偶遇一只受伤的流浪狗,决定帮助这只狗,把它带到小镇上,结果被人收养,成为一直幸福的宠物狗。
(1)考查细节理解。根据第二段中的\"We couldn't leave him,\" Little said. \"Out there next to the Oxbow Meadows, he was going to become the lunch of an alligator living in the river.\"可知,不能把狗落下,因为旁边就是Oxbow沼泽地,很快小狗就会成为河里鳄鱼的食物,故选D。
(2)考查细节理解。根据第三段中的“Then he hung the dog's front paws over his shoulders.”可知,把这只狗的前爪搭在肩膀上,可知,他背着这只狗,故选C。
(3)考查细节理解。根据倒数第二段中的“Shaw was struck and, after learning what had happened, declared her intentions: ‘I am keeping this dog.’\"可知,知道了详情之后,Shaw很受感动,并且宣布,把这只狗收为宠物,故选C。
(4)考查推理判断。根据最后一段中的“Today, Columbo is living the high life on a farm with a horse, a pony, a six-year-old boy, to keep him company.”可知,如今这只狗生活在农场上,与一匹马,一匹马驹,一个六岁男孩相互陪伴,成为最幸运的小狗,可知,小狗的生活令人羡慕,故选B。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- fenyunshixun.cn 版权所有 湘ICP备2023022495号-9
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务