2020年浙江省高考英语试卷
第二部分 阅读理解(共两节)第一节(每小题2.5分,满分25.0分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑.
1. I am an active playgoer and play﹣reader, and perhaps my best reason for editing this book is a hope of sharing my enthusiasm for the theater with others.To do this I have searched through dozens of plays to find the ones that I think best show the power and purpose of the short play.
Each play has a theme or central idea which the playwright(剧作家)hopes to get across through dialogue and action.A few characters are used to create a single impression growing out of the theme.It is not my intention to point out the central theme of each of the plays in this collection, for that would, indeed, ruin the pleasure of reading, discussing, and thinking about the plays and the effectiveness of the playwright.However, a variety of types is represented here.These include comedy, satire, poignant drama, historical and regional drama.To show the versatility(多面性)of the short play, I have included a guidance play, a radio play and a television play.
Among the writers of the plays in this collection, Paul Green, Susan Glaspell, Maxwell Anderson, Thornton Wilder, William Saroyan, and Tennessee Williams have all received Pulitzer Prizes for their contributions to the theater.More information about the playwrights will be found at the end of this book.
To get the most out of reading these plays, try to picture the play on
试卷第1页,总33页
stage, with you, the reader, in the audience.The houselights dim(变暗).The curtains are about to open, and in a few minutes the action and dialogue will tell you the story.
(1)What do we know about the author from the first paragraph?________
A.He has written dozens of plays.
B.He has a deep love for the theater.
C.He is a professional stage actor.
D.He likes reading short plays to others..
(2)What does the author avoid doing in his work?________
A.Stating the plays' central ideas.
B.Selecting works by famous playwrights.
C.Including various types of plays.
D.Offering information on the playwrights..
(3)What does the author suggest readers do while reading the plays?________
试卷第2页,总33页
A.Control their feelings. B.Apply their acting skills.
C.Use their imagination. D.Keep their audience in mind..
(4)What is this text?________
A.A short story. C.A play review. 【答案】
B
A
C
B
【考点】
应用文阅读
广告布告类阅读
【解析】
B.An introduction to a book.
D.An advertisement for a theater.
试卷第3页,总33页
这是一篇说明文.文章主要介绍了作者的书籍的序言部分,包括其编写目的,书籍内容主体,以及如何实现有乐趣的阅读本书的建议.
【解答】
(1)B.细节理解题.根据文章第一段内容\"…and perhaps my best reason for editing this book is a hope of sharing my enthusiasm for the theater with others\"可知,作者编辑这本书的最好的原因是希望与他人分享对戏剧的热情,因此可知作者对于戏剧饱含热情.故选B.
(2)A.细节理解题.根据文章第二段内容\"It is not my intention to point out the central theme of each of the plays in this collection, for that would, indeed, ruin the pleasure of reading, discussing, and thinking about the plays and the effectiveness of the playwright.\"可知,作者并不想指出这本书中每一部戏剧的中心主题,因为那样确实会破坏阅读、讨论和思考戏剧以及剧作家的有效性的乐趣.A项\"Stating the plays' central ideas(陈述戏剧的中心思想)\"与原文表达信息一致.故选A.
(3)C.细节理解题.根据文章末尾段内容\"To get the most out of the reading these plays, try to picture the play on stage, with you, the reader, in the audience.\"可知,作者建议读者试着想象戏剧在舞台上上演,不再是读者而是成为观众,才能实现最佳的阅读乐趣.C项\"Use their imagination\"与原文\"try to picture the play on the stage\"表达信息一致.故选C.
(4)B.推理判断题.根据文章首段内容\"I am an active playgoer and play﹣reader, and perhaps my best reason for editing this book is a hope of sharing my enthusiasm for the theater with others\"可知,该句内容应是书籍的\"
试卷第4页,总33页
自序\"内容,且结合末尾\"To get the most out of the reading these plays, try to picture the play on stage, with you, the reader, in the audience.\"可知,在讲述如何更好地实现阅读乐趣,再结合全文内容可推知,作者通过该文章介绍自己的一本书.故选B.
2. The traffic signals along Factoria Boulevard in
Bellevue, Washington, generally don't flash the same length of green twice in a row, especially at rush hour.At 9: 30am, the full red/yellow/green signal cycle might be 140 seconds.By 9: 33am, a burst of additional traffic might push it to 145 seconds.Less traffic at 9: 37am could push it down to 135.Just like the traffic itself, the timing of the signals changes.
________ is by design.Bellevue, a fast﹣growing city just east of Seattle, uses a system that is gaining popularity around the US: intersection(十字路口)signals that can adjust in real time to traffic conditions.These lights, known as adaptive signals, have led to significant declines in both the trouble and cost of travels between work and home.
\"Adaptive signals can make sure that the traffic demand that is there is being addressed, \" says Alex Stevanovic, a researcher at Florida Atlantic University.
For all of Bellevue's success, adaptive signals are not a cure﹣all for jammed roadways.Kevin Balke, a research engineer at the Texas A&M University Transportation Institute, says that while smart lights can be particularly beneficial for some cities, others are so jammed that only a sharp reduction in the number of cars on the road will make a meaningful
试卷第5页,总33页
difference.\"It's not going to fix everything, but adaptive signals have some benefits for smaller cities, \" he says.
In Bellevue, the switch to adaptive signals has been a lesson in the value of welcoming new approaches.In the past, there was often an automatic reaction to increased traffic: just widen the roads, says Mark Poch, the Bellevue Transportation Department's traffic engineering manager.Now he hopes that other cities will consider making their streets run smarter instead of just making them bigger.
(1)What does the underlined word \"that\" in paragraph 2 refer to?________
A.Increased length of green lights.
B.Shortened traffic signal cycle.
C.Flexible timing of traffic signals.
D.Smooth traffic flow on the road..
(2)What does Kevin Balke say about adaptive signals?________
A.They work better on broad roads.
B.They should be used in other cities.
C.They have greatly reduced traffic on the road.
试卷第6页,总33页
D.They are less helpful in cities seriously jammed..
(3)What can we learn from Bellevue's success?________
A.It is rewarding to try new things.
B.The old methods still work today.
C.It pays to put theory into practice.
D.The simplest way is the best way.
【答案】
C
D
A
【考点】
社会文化类阅读
议论文阅读
【解析】
试卷第7页,总33页
本文讲述华盛顿州贝尔维尤采用自适应交通信号灯的好处,并且分析了自适应信号灯的利弊.
【解答】
(1)C.细节理解题.根据第一段结尾:Just like the traffic itself,the timing of the signals changes.就像交通本身一样,信号灯的时间也会改变.可知第二段开头的 That is by design.中的that指的是交通信号灯灵活的定时.故选C.
(2)D.推理判断题.根据第四段: Kevin Balke,a research engineer at the Texas A&M University Transportation Institute,says that while smart lights can be particularly beneficial for some cities,others are so jammed that only a sharp reduction in the number of cars on the road will make a meaningful difference.德州农工大学交通研究所(Texas a&M University Transportation Institute)的研究工程师凯文•巴尔克(Kevin Balke)说,虽然智能灯对一些城市特别有利,但其他交通堵塞严重的城市,只有大幅减少道路上的汽车数量才能解决问题.可以推断出他认为在交通拥堵严重的城市里,自适应信号灯 的帮助不大.故选D.
(3)A.推理判断题.根据最后一段:In Bellevue, the switch to adaptive signals has been a lesson in the value of welcoming new approaches.在贝尔维尤,向自适应信号的转变是对欢迎新方法的价值的一个启示.可知对于贝尔维尤的成功,我们可以学到尝试新的东西是值得的.故选A.
3. Challenging work that requires lots of analytical thinking, planning and other managerial skills might help your brain stay sharp as you age, a study published Wednesday in the journal Neurology suggests.
试卷第8页,总33页
Researchers from the University of Leipzig in Germany gathered more than 1, 000 retired workers who were over age 75 and assessed the volunteers' memory and thinking skills through a battery of tests.Then, for eight years, the scientists asked the same group to come back to the lab every 18 months to take the same sorts of tests.
Those who had held mentally stimulating(刺激), demanding jobs before retirement tended to do the best on the tests.And they tended to lose cognitive(认知)function at a much slower rate than those with the least mentally challenging jobs.The results held true even after the scientists accounted for the participants' overall health status.
\"This works just like physical exercise, \" says Francisca Then, who led the study.\"After a long run, you may feel like you're in pain, you may feel tired.But it makes you fit.After a long day at work﹣sure, you will feel tired, but it can help your brain stay healthy.\"
It's not just corporate jobs, or even paid work that can help keep your brain fit.Then points out.A waiter's job, for example, that requires multitasking, teamwork and decision﹣making could be just as stimulating as any high﹣level office work.And \"running a family household requires high﹣level planning and coordinating(协调), \" she says.\"You have to organize the activities of the children and take care of the bills and groceries.\"
Of course, our brains can decline as we grow older for lots of reasons﹣including other environmental influences or genetic factors.Still, continuing to challenge yourself mentally and keeping your mind busy can only help.
试卷第9页,总33页
(1)Why did the scientists ask the volunteers to take the tests?________
A.To assess their health status.
B.To evaluate their work habits.
C.To analyze their personality.
D.To measure their mental ability..
(2)How does Francisca Then explain her findings in paragraph 4?________
A.By using an expert's words.
B.By making a comparison.
C.By referring to another study.
D.By introducing a concept..
(3)Which of the following is the best title for the text?________
A.Retired Workers Can Pick Up New Skills
B.Old People Should Take Challenging Jobs
C.Your Tough Job Might Help Keep You Sharp
试卷第10页,总33页
D.Cognitive Function May Decline As You Age.
【答案】
D
B
C
【考点】
说明文阅读
日常生活类阅读
【解析】
本文是一篇说明文.研究表明,挑战性的工作需要大量的分析思考、计划和其他管理技能,这可能会帮助你的大脑随着年龄的增长而保持敏锐.
【解答】
(1)D.细节理解题.根据第二段第一句,Researchers from the University of Leipzig in Germany gathered more than 1,000 retired workers who were over age 75 and assessed the volunteers' memory and thinking skills through a battery of tests.德国莱比锡大学的研究人员召集了1000多名75岁以上的退休工人,通过一系列测试来评估志愿者的记忆力和思维能力.可知,科学家们要求志愿者
试卷第11页,总33页
参加测试来衡量他们的智力.mental ability\"智力能力\",包括\"记忆力和思维能力\",故选D.
(2)B.细节理解题.根据第四段所引用的弗朗西斯卡的话\"This works just like physical exercise.After a long run,you may feel like you're in pain,you may feel tired. But it makes you fit. After a long day at work﹣sure,you will feel tired,but it can help your brain stay healthy.\"这就像体育锻炼一样有效.长时间跑步后,你可能会感到疼痛,你可能会感到疲倦.但它使你身体健康.长时间工作后,你肯定会感到疲倦,但它能帮助你的大脑保持健康.可知,弗朗西斯卡通过把长时间工作所产生的结果与长时间跑步所产生的结果做对照来解释她的发现, B项正确,故选B.
(3)C.题目归纳题.根据文章第一段内容Challenging work that requires lots of analytical thinking,planning and other managerial skills might help your brain stay sharp as you age,a study published Wednesday in the journal Neurology suggests.周三发表在《神经学》杂志上的一项研究表明,挑战性的工作需要大量的分析思考、计划和其他管理技能,这可能会帮助你的大脑随着年龄的增长而保持敏锐.可知,本段展示了文章的主旨大意,C项Your Tough Job Might Help Keep You Sharp(你的艰苦工作可能会让你保持敏锐)与主题相符,故选C.
第二节(满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项.
I experienced years of loneliness as a child.(1)_______ His friends teased him about babysitting his sister and his interests were far different from mine.With no other kids of my age in the neighborhood,I had to spend hours by myself.
试卷第12页,总33页
A bright spot for me turned out to be reading.My love of the written word began early as my mother read to me every evening.(2)_______I started reading books on my own before age 5 and my mother took me to the public library once a week to borrow several books.I quickly graduated from typical children's books to ones with fewer pictures and longer chapters.Reading opened new worlds to me.(3)_______
My mother also encouraged me to make what I wanted.I tried making toy cars with cardboard boxes and constructing buildings from leftover cardboard and bits of wood my father gave me.When my mother saw my creations,she told me how creative my designs were.(4)_______I learned a lot about how to extend the life of objects and transform them into something new and useful.It was a trait(特点)others found helpful,and I soon had friends who wanted to make things with me.
(5)_______My parents made it a point for their two kids to spend time outside,no matter the weather or season.My brother,of course,raced off to be with his friends,while I had plenty to do myself.There was making leaf houses in autumn,ice skating in winter,and so much more.They're all memories I treasure today.
A.I wasn't alone any longer.
B.I enjoyed reading stories aloud.
C.I was invited to play with another kid.
试卷第13页,总33页
D.I loved the colorful photographs in the books.
E.Another habit I formed early was being outdoors.
F.Thus,I began my lifelong interest in making things.
G.My older brother couldn't be bothered to play with me.
【答案】
G,D,A,F,E
【考点】
说明文七选五
【解析】
作者小时候很孤单,但是在父母的帮助下,他养成的很多爱好改变了这种情况,包括读书;做想要的东西以及户外活动.
【解答】
(7)﹣﹣(6)G D A F E
(7)G.细节理解题.根据后句His friends teased him about babysitting his sister and his interests were far different from mine.表示\"他的朋友们取笑他说要照顾他妹妹,而他的兴趣和我的大不相同\"可知表示\"我哥哥懒得和我玩\"的选项符合
试卷第14页,总33页
上下文的联系,所以答案是G.
(6)D.推理判断题.根据前句 My love of the written word began early as my mother read to me every evening.表示\"我对书面文字的热爱很早就开始了,因为我妈妈每天晚上都给我朗读\",可知表示\"我喜欢书上的彩色照片\"的选项符合上下文的联系,所以答案是D.
(7)A.前后呼应题.根据前句Reading opened new worlds to me表示\"阅读给我打开了新的世界\"以及第一段的末尾I had to spend hours by myself.表示\"我不得不一个人呆上几个小时\",可知表示\" 我不再孤单\"的选项符合上下文的联系,所以答案是A.
(6)F.推理判断题.根据前句When my mother saw my creations,she told me how creative my designs were.表示\"当我母亲看到我的作品时,她告诉我我的设计多有创意\",可知表示\"于是,我开始了我毕生对制造事物的兴趣\"的选项符合上下文的联系,所以答案是F.
(6)E.主旨大意题.根据后句My parents made it a point for their two kids to spend time outside,no matter the weather or season.表示\"我的父母让他们的两个孩子不管天气或季节都要在外面呆一段时间\",可知表示\"我早年养成的另一个习惯是户外活动\"的选项符合上下文的联系,所以答案是E.
第三部分 语言运用(共两节)第一节(每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑.
I've been farming sheep on a hillside for 54 years.I use a small tractor to
试卷第15页,总33页
get about.My dog Don always sits beside me in the passenger seat.
One morning I(1)_______a lost lamb when I was in the top field, near where a motorway cuts through my land.The lamb had become separated from its(2)_______, so I jumped out of the tractor to(3)_______it while Don stayed in his seat.
Lamb and mother(4)_______, I turned back to the tractor only to see it move suddenly away from me.This was so(5)_______because I had put the handbrake on when I jumped out.(6)_______Don had somehow made the (7)_______move.
My heart froze in my chest as I (8)_______the tractor heading towards the(9)_______.I ran desperately but failed to (10)_______.It crashed through a wooden fence and disappeared.The (11)_______thing I saw was Don's face, looking calmly back at me.
Heart in mouth, I(12)_______the fence and looked over.The tractor was(13)_______against the crash barrier in the central reservation, having miraculously(奇迹般地)crossed the(14)_______ road with fast﹣flowing traffic.I couldn't see Don, but as I (15)_______the tractor he jumped out onto the road, apparently(16)_______, and dashed back to me.
The police(17)_______and the motorway ran normally again.I couldn't quite believe my(18)_______it turned out no one got badly hurt, but the outcome could have been(19)_______.Don was given a special(20)_______that night﹣I didn't want him thinking I was angry with him.
试卷第16页,总33页
(1)
A.dropped (2)
A.kids B.friends (3)
A.ask about (4)
A.freed B.switched (5)
A.unexpected (6)
A.Fortunately (7)
A.lamb B.vehicle
B.spotted C.carried D.returned
C.owner D.mother
B.play with C.tend to D.run into
C.reunited D.examined
B.dangerous C.embarrassing D.difficult
B.Generally C.Immediately D.Obviously
C.seat D.fence
试卷第17页,总33页
(8)
A.saw B.stopped C.remembered D.drove
(9)
A.crowd B.motorway C.field D.hill
(10)
A.take off B.catch up (11)
A.real B.best (12)
A.fixed B.noticed (13)
A.resting B.running (14)
A.sleep B.long C.hold back D.get out
C.basic D.last
C.reached D.closed
C.parking D.turning
C.rough D.busy
试卷第18页,总33页
(15)
A.abandoned B.approached C.recognized D.repaired
(16)
A.unclean (17)
A.arrived B.replied (18)
A.ability B.dream (19)
A.common (20)
A.meal B.test 【答案】
B
B.uncertain C.unhurt C.survived D.waited
C.luck D.idea
B.confusing C.desirable C.job D.lesson
试卷第19页,总33页
D.unhappy
D.awful
D
C
C
A
D
B
A
B
B
D
C
A
D
B
试卷第20页,总33页
C
A
C
D
A
【考点】
人物故事
【解析】
本文为记叙文.本文介绍作者以牧羊为生,一天他带着小狗Don开着拖拉机看见一只羊羔和妈妈分开了,他下车照顾小羊羔,等到羊羔和妈妈团聚,他回来的时候,发现拖拉机在移动,原来是车里的Don开动了拖拉机.拖拉机在防撞护栏停了下来,作者觉得很幸运,Don没有受伤,也没有其他人受伤.
【解答】
(1)B.考查动词及语境理解.A.drop\"落下\";B.spot\"看见\";C.carry\"携带;运送\";D.return\"返回;归还\".根据下文的\"a lost lamb\"可知,作者在高地看见一只丢失的羊羔.故选B.
(2)D.考查名词及语境理解.A.kid\"小孩\";B.friend\"朋友\";C.owner\"
试卷第21页,总33页
物主\";D.mother\"母亲;妈妈\".根据下文的\"Lamb and mother\"可知,小羊羔和它的妈妈分开了.故选D.
(3)C.考查动词短语及语境理解.A.ask about\"询问\";B.play with\"与 …一起玩\";C.tend to\"照顾\";D.run into\" 偶然遇见\".根据上文的\"a lost lamb\"可知,作者才能够拖拉机里面跳出来照顾这个小羊羔.故选C.
(4)C.考查动词及语境理解.A.free\"释放\";B.switch\"转换\";C.reunite\"重聚\";D.examine\"检查\".根据下文的\"I turned back to the tractor\"可知,小羊羔和妈妈团聚了.故选C.
(5)A.考查形容词及语境理解.A.unexpected\"想不到的\";B.dangerous\"危险的\";C.embarrassing\"令人为难的\";D.difficult\"困难的\".根据上文的\"only to see it move suddenly away from me\"可知,此处是说拖拉机突然移动了,这是出于预料的,因为作者跳下去的时候把手刹拉上了.故选A.
(6)D.考查副词及语境理解.A.fortunately\"幸运地\";B.generally\"一般地\";C.immediately\"立即\";D.obviously\"显然地\".根据下文的\"Don had somehow made the___move.\"可知,很显然是Don在开动车辆.故选D.
(7)B.考查名词及语境理解.A.lamb\"小羊\";B.vehicle\"车辆\";C.seat\"座位\";D.fence\"栅栏\".根据上文的\"the tractor\"可知,此处是说很显然是Don在开动车辆.故选B.
(8)A.考查动词及语境理解.A.see\"看见\";B.stop\"停止\";C.remember\"记得\";D.drive\"开车\".根据下文的\"the tractor heading towards the\"可知,作者看见拖拉机开始动起来,心都停止跳动了.故选A.
试卷第22页,总33页
(9)B.考查名词及语境理解.A.crowd\"人群\";B.motorway\"(英)高速公路\";C.field\"田地\";D.hill\"小山\".根据上文的\"the top field\"可知,作者看见拖拉机开始朝着田里移动.故选B.
(10)B.考查动词短语及语境理解.A.take off\"起飞;脱掉\";B.catch up\"赶上\";C.hold back\"阻碍;退缩\";D.get out\"离开\".根据上文的\"ran desperately\"可知,此处是说作者拼命地跑,但是赶不上.故选B.
(11)D.考查形容词及语境理解.A.real\"真实的\";B.best\"最好的\";C.basic\"基本的\";D.last\"最后的\".根据上文的\"It crashed through a wooden fence and disappeared.\"可知,作者最后看见的是Don的脸.故选D.
(12)C.考查动词及语境理解.A.fixed\"修理\";B.noticed\"注意\";C.reached\"到达\";D.closed\"关闭\".根据下文的\"looked over\"可知,作者的心提到嗓子眼,来到护栏边.故选C.
(13)A.考查动词及语境理解.A.rest\"停靠\";B.run\"跑;行驶\";C.park\"停车\";D.turn\"翻转\".根据下文的\"against the crash barrier\"可知,拖拉机停靠在防撞护栏上.故选A.
(14)D.考查形容词及语境理解.A.steep\"险峻的\";B.long\"长的\";C.rough\"粗糙的\";D.busy\"忙的;繁忙的\".根据下文的\"with fast﹣flowing traffic\"可知,拖拉机奇迹般地穿过了繁忙的马路.故选D.
(15)B.考查动词及语境理解.A.abandon\"放弃\";B.approach\"靠近\";C.recognize\"承认;认出\";D.repair\"修理\".根据下文的\"the tractor\"可知,此处是说作者靠近拖拉机.故选B.
试卷第23页,总33页
(16)C.考查形容词及语境理解.A.unclean\"不洁的\";B.uncertain\"不确定的\";C.unhurt\"没有受伤的\";D.unhappy\"不快乐的\".根据上文的\"jumped out onto the road\"可知,Don从拖拉机里面跳出来,很明显没有受伤.故选C.
(17)A.考查动词及语境理解.A.arrive\"到达\";B.reply\"回答\";C.survive\"幸免于难\";D.wait\"等待\".根据上文的\"the police\"可知,到了.故选A.
(18)C.考查名词及语境理解.A.ability\"能力;才能\";B.dream\"梦;梦想\";C.luck\"运气;幸运;侥幸\";D.idea\"主意;想法\".根据下文的\"it turned out no one got badly hurt\"可知,没有人严重受伤,作者不能相信自己的运气.故选C.
(19)D.考查形容词及语境理解.A.common\"常见的;共同的 \";B.confusing\"使人困惑的\";C.desirable\"令人满意的\";D.awful\"糟糕的\".根据下文的\"it turned out no one got badly hurt\"可知,结果可能会很糟的.故选D项.
(20)A.考查名词及语境理解.A.meal\"一餐\";B.test\"考验\";C.job\"工作\";D.lesson\"教训;课,功课\".根据下文的\"﹣I didn't want him thinking I was angry with him\"可知,我不想让Don认为我对他生气,那天晚上Don得到特殊的一餐.故选A.
第三部分 语言运用(共两节)第二节(每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式.
Some time after 10,000 BC,people made the first real attempt to control the world they lived (1)________,through agriculture.Over thousands of years,they began to depend less on(2)________could be
试卷第24页,总33页
hunted or gathered from the wild,and more on animals they had raised and crops they had sown.
Farming produced more food per person(3)________ hunting and gathering,so people were able to raise more children.And,as more children were born,more food(4)________(need).Agriculture gave people their first experience of the power of technology(5)________(change)lives.
By about 6000 BC,people (6)________(discover)the best crops to grow and animals to raise.Later,they learned to work with the(7)________(season),planting at the right time and,in dry areas,(8)________(make)use of annual floods to irrigate(灌溉)their fields.
This style of farming lasted for quite a long time.Then,with (9)________rise of science,changes began.New methods(10)________(mean)that fewer people worked in farming.In the last century or so,these changes have accelerated. New power machinery and artificial fertilizers(化肥)have now totally transformed a way of life that started in the Stone Age.
【答案】
in,what,than,was
discovered,seasons,making,the,meant
needed,to change,had
【考点】
说明文语法填空
试卷第25页,总33页
【解析】
本文是一篇说明文,主要介绍了公元前10000年后的一段时间,人们的农业的发展过程.
【解答】
(1)in.考查介词.公元前10000年后的一段时间,人们第一次真正尝试通过农业来控制他们所生活的世界.此处是一个定语从句,先行词是the world ,在从句中做地点状语,且live是不及物动词需要加介词in.故填in.
(2)what.考查宾语从句.几千年来,他们开始减少对野生动物的依赖,而更多地依赖于他们饲养的动物和播种的农作物.此处是on的宾语从句,从句中could缺少主语,所以用what.故填what.
(3)than.考查比较级.与狩猎和采集相比,农业生产的人均粮食更多,因此人们能够养育更多的孩子.根据前面的more可知用than. 故填than.
(4)was needed.考查被动语态.more food和need之间是被动关系,且此处food是不可数名词,谓语动词是单数,在根据第一段\"Some time after 10,000 BC,\"可知是一般过去时.故填was needed.
(5)to change.考查不定式.农业使人们第一次体验到了技术改变生活的力量.the+序数词+to do …是第几个做某事的人.故填to change.
(6)had discovered.考查过去完成时.约在公元前6000年,人们发现了最好的农作物和最适合饲养的动物.根据\"By about 6000 BC\"可知要用过去完成时.故填had discovered.
试卷第26页,总33页
(7)seasons.考查名词复数.后来,他们学会了在适当的时间种植,在干旱地区利用每年的洪水灌溉他们的田地.根据句意可知此处指的是根据季节的变化来种植一些植物吗,所以season要用复数.故填seasons.
(8)making.考查现在分词做伴随状语.后来,他们学会了在适当的时间种植,在干旱地区利用每年的洪水灌溉他们的田地.此处是现在分词作伴随状语.故填making.
(9)the.考查定冠词.后来,随着科学的兴起,变化开始了.此处特指的是科学的兴起.故填 the.
(10)meant.考查动词时态.新方法意味着从事农业工作的人减少了.根据\"that fewer people worked in farming\"可知是一般过去时.故填meant.
第四部分 写作(共两节)第一节 应用文写作(满分15分)
假定你是李华,你校来自爱尔兰的外教Peter因病回国休假.请给他写一封电子邮件,内容包括:
1.询问近况;2.分享班级最新消息;3.表达祝愿.
注意:1.词数80左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯.
【答案】
Dear Peter;
I'm Li Hua. I can't tell you how sorry I felt when I heard that you had to
试卷第27页,总33页
return to Ireland on sick leave. I'm wondering if you are getting better now.And I'm writing to show our genuine concern for your health.(询问近况)
Through your tireless work, every one of us has made tremendous progress in English, especially in listening and speaking. So don't worry about our study and all you need to do now is have an adequate rest and a healthy diet.【高分句型一】Besides, with the approach of the college entrance exams, we are busy making final preparations. Good news is that we have achieved satisfactory results in a mock examination. 【高分句型二】We are sure that we will live up to your expectations.(分享班级最新消息)
We earnestly hope you will recover soon and we are expecting your early return to China.Best wishes!(表达祝愿)
Yours,
Li Hua
【考点】
提纲类
【解析】
高分句型一
So don't worry about our study and all you need to do now is have an adequate rest and a healthy diet.
试卷第28页,总33页
分析:句子里,修饰先行词all ,定语从句you need to do now 省略了关系词that;由于主语的结尾是动词do,所以表语 have an adequate rest and a healthy diet省略了to.
翻译:所以不要担心我们的学习,你现在需要做的就是充分休息和健康饮食.
高分句型二
Good news is that we have achieved satisfactory results in a mock examination.
分析:句子里,that 引导表语从句we have achieved satisfactory results in a mock examination.
翻译:好消息是我们在模拟考试中取得了令人满意的成绩.
【解答】
Dear Peter;
I'm Li Hua. I can't tell you how sorry I felt when I heard that you had to return to Ireland on sick leave. I'm wondering if you are getting better now.And I'm writing to show our genuine concern for your health.(询问近况)
Through your tireless work, every one of us has made tremendous progress in English, especially in listening and speaking. So don't worry about our study and all you need to do now is have an adequate rest and a healthy diet.【高分句型一】Besides, with the approach of the college
试卷第29页,总33页
entrance exams, we are busy making final preparations. Good news is that we have achieved satisfactory results in a mock examination. 【高分句型二】We are sure that we will live up to your expectations.(分享班级最新消息)
We earnestly hope you will recover soon and we are expecting your early return to China.Best wishes!(表达祝愿)
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事.
One fall,my wife ________ and I had a single goal:to ________ polar bears.We were staying at a research camp outside \"the polar bear capital of the world\"﹣the town of Churchill in Manitoba,Canada.
Taking ________ of polar bears is amazing but also dangerous.Polar bears﹣like all wild animals﹣should be photographed from a ________ distance.When I'm face to face with a polar bear,I like it to be through a ________ with a telephoto lens.But sometimes,that is easier said than done.This was one of those times.
As Elli and I cooked dinner,a young male polar bear who was playing in a nearby lake sniffed,and smelled our garlic ________.
试卷第30页,总33页
The hungry bear followed his nose to our camp,which was surrounded by a high wire ________.He pulled and bit the wire.He stood on his back legs and pushed at the wooden fence posts.
Terrified,Elli and I tried all the bear defense actions we knew.We yelled at the bear,hit pots hard,and fired blank shotgun shells into the air.Sometimes loud ________ like these will scare bears off.Not this polar bear though﹣he just kept trying to tear down the fence with his massive paws(爪子).
I radioed the camp manager for help.He told me a helicopter was on its way,but it would be 30 minutes before it arrived.Making the best of this close encounter(相遇),I took some pictures of the bear.
Elli and I feared the fence wouldn't last through 30 more minutes of the bear's punishment.The camp manager suggested I use pepper ________.The spray burns the bears' eyes,but doesn't hurt them.So I approached our uninvited guest slowly and,through the fence,sprayed him in the face.With an angry roar(吼叫),the bear ________ to the lake to wash his eyes.
注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;
2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;
3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
试卷第31页,总33页
4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语.
A few minutes later,the helicopter arrived._________
When Elli and I got home and developed our pictures,_________
【答案】
Elli,photograph,pictures,safe,camera,bread,fence,noises,spray,ran
【考点】
读后续写
【解析】
高分句型一:Hearing the loud noises,Elli and I were relieved and eager to get back to a safe place.
译文:听到巨大的噪音,我和埃利松了一口气,渴望回到一个安全的地方.
分析:这句话使用现在分词作状语.
高分句型二:This might make it unable to chew things, even though he was hungry and wanted our garlic bread.
译文:这可能使它无法咀嚼东西,即使他饿了,想要我们的大蒜面包.
试卷第32页,总33页
分析:这句话使用even though引导让步状语从句.
【解答】
A few minutes later, the helicopter arrived.Hearing the loud noises,Elli and I were relieved and eager to get back to a safe place.【高分句型一】However, we did not forget to gather our belongings, including the most important item, our camera. We quickly ran to the rescue team,jumping onto the helicopter while waving goodbye to the bear. As we were lifted into the air, we saw the stubborn bear was already heading back to our camp.(作者和妻子被直升飞机救起来)
When Elli and I got home and developed our pictures, we noticed this bear in the photograph had broken an important tooth.This might make it unable to chew things, even though he was hungry and wanted our garlic
bread. Like humans, polar bears feel pain, have emotions,and can be
afraid. Elli and I learned our lesson: Be ware of a bear with a toothache.(作者和妻子发现熊丢失了一颗牙,不能咀嚼东西)
试卷第33页,总33页
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- fenyunshixun.cn 版权所有 湘ICP备2023022495号-9
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务