您好,欢迎来到纷纭教育。
搜索
您的当前位置:首页2018学年上海市闵行区七宝二中九年级上学期期中考试试卷

2018学年上海市闵行区七宝二中九年级上学期期中考试试卷

来源:纷纭教育
2018学年上海市闵行区七宝二中九年级上学期期中考试

Part 2 Phonetics, Grammar and Vocabulary

(第二部分语音、语法和词汇)

II. Choose the best answer(选择最恰当的答案)(共20 分)

26. My father doesn’t like the color of the car because it is too dark. Which of the following is correct for the underlined word in the sentence? A. /da:k/ 【正确答案】A

【思路解析】考查音标。

27. Which of the following underlined part is different in pronunciation from others? A. The girl gave the seat to an old lady. B. The death of the dog made him sad. C. He worked hard to make the classroom clean. D. They finally reached the top of the mountain. 【正确答案】B

【思路解析】考查音标。

28. Can you suggest some places where I can make _______ one-day trip from Shanghai? A. an 【正确答案】B

【思路解析】考查音标,one的发音为[wʌn],不能仅靠 a、e、i、o、u判定是用 a还是 an。 29. April Fool’s Day is a holiday when you can play a trick _______anybody around you. A. with 【正确答案】C

【思路解析】考查固定搭配,playatrickon sb.,意为“捉弄某人”。 30. I enjoy adventure films, but _______ my father _______ my mother likes it. A. neither…nor C. either…or 【正确答案】A

【思路解析】根据 but和后面的 likes确定答案。

31. They got much important _______ for their survey from those new books.

B. not only…but also D. both…and

B. in

C. on

D. for

B. a

C. the

D. /

B. /deIk/

C. /dek/

D. /dIk/

1 / 15

A. ideas 【正确答案】C

B. photos C. information D. stories

【思路解析】考查名词,根据 much确定答案。 32. My new computer is different from _______. A. you 【正确答案】C

【思路解析】考查名词性物主代词,mynew computer对应 yours。 33. Which sport do you like _______, football or basketball? A. well 【正确答案】B

【思路解析】考查比较级,两者之间比较用 better。

34. Is this a photo of your daughter? She looks _______ in the pink dress! A. lovely 【正确答案】A

【思路解析】考查形容词副词区分,B、C、D均为副词。

35. There _______ a great number of visitors to Disneyland in Shanghai in the coming holiday. A. is 【正确答案】C

【思路解析】根据in the coming holiday确定将来时。 36. _______ awful weather we are having! It’s raining again. A. What 【正确答案】A

【思路解析】考查感叹句,修饰名词用 weather;同时为不可数名词,中间不用冠词。 37. Since you are very tired, you _______ finish the work today. A. needn’t 【正确答案】A

【思路解析】考查情态动词,分别为“无需”、“可能不”、“禁止”、“不能”,由此得出答案。 38. Please _______ the tigers. It’s dangerous to take photos with them. A. keep off 【正确答案】A

B. take off

C. get off

D. turn off

B. may not

C. mustn’t

D. can’t

B. What an

C. What a

D. How

B. are

C. will be

D. were

B. wonderfully

C. quietly

D. terribly

B. better

C. best

D. the best

B. your

C. yours

D. yourself

2 / 15

【思路解析】考查词组含义,分别为“远离”、“起飞、脱下”、“下车”、“关闭”,由此得出答案。

39. The terrible tsunami(海啸)in Indonesia has destroyed more than _______ buildings. A. thousand of C. five thousand 【正确答案】C

【思路解析】考查数词,A、B不符合语法,可排除;D项是约数,与morethan冲突。 40. Mark says he doesn’t mind _______ the office with the new comer. A. sharing 【正确答案】A

【思路解析】考查固定搭配,mind后接动词现在分词。 41. ---_______ will you be able to finish the project? --- In two weeks, I think. A. How far 【正确答案】D

【思路解析】考查特殊疑问词用法,分别是路程、价格/数量(不可数)、数量(可数)、多久以后,由此得出答案。

42. --- I called you this time yesterday, but there was no answer. --- Oh, sorry. I ________ the streets in our neighborhood. A. was cleaning 【正确答案】A

【思路解析】根据上文this time yesterday可得出使用过去进行时,所以选 A。 43. He rushed out of the door _______ he heard the wonderful news. A. though 【正确答案】B

【思路解析】考查连词词义,分别是“虽然”、“一…就”、“因为”、“在…之前”,结合句意选 B。

44. --- Could you tell me the way to Shanghai Botanical Garden? --- _______. A. Yes, I could

B. I’m sorry. I’m new here, too

B. as soon as

C. because

D. before

B. have cleaned

C. am cleaning

D. would clean

B. How much

C. How many

D. How soon

B. to share

C. share

D. to sharing

B. five thousands D. thousands of

3 / 15

C. I’m busy now 【正确答案】B

D. You can ask others

【思路解析】考查交际用语。A项回答过去时提问;B项正确;C和 D项不符合交际规范。 45. --- I’m sorry I’m late, because the traffic is so busy. --- _______. But tomorrow, please be on time. A. My pleasure C. It doesn’t matter 【正确答案】C

【思路解析】考查交际用语。A、B项回答感谢;D项回答建议等。

III. Complete the following passage with the words or phrases in the box. Each can only be used once.(将下列单词或词组填入空格。每空限填一词,每词只能填一次)(共8 分)

A.delivered B. according to C. choose D. surprising E. because There are many online shopping sites. This is very (46) _______. Things like CDs, books and DVDs sell well online. But it is quite different to sell food online because people like to see food with their own eyes. It is very important for people to buy fresh fruit and vegetables. Customers like to choose their food (47) _______ its color. They also want to touch and smell it. But some people like to go the same shop to buy food because they think the food there has a very good quality. So if the food is always good, they may also feel comfortable buying it online.

Boxes of fruits and vegetables have been (48) _______ to homes around Britain for a few years now. Dried or canned(罐装的)foods are almost always the same, but things like apples are not. People may want to (49)_______ their own apples so they can take the ones that aren’t bruised(碰伤)or the ones that look nice. 46. 【参】D

【思路解析】词性判断选择形容词。根据选项内容,应为 D。 47. 【参】B

【思路解析】词性判断选择动词。根据句义,顾客根据食物颜色挑选,可知答案选B。 48. 【参】A

【思路解析】词性判断选择动词。根据句义,盒装水果和蔬菜送货上门,可知答案选A。 49. 【参】C

【思路解析】词性判断选择动词。句义为人们想选择自己心仪的苹果,可知答案选C。

4 / 15

B. You’re welcome D. That’s right

A. such as B. usually C. for example D. need to E. easier Buying dried and canned food online is (50) _______. A person can buy this kind of food on the Internet and then buy fruits and vegetables at a store or a market.

Now people can also buy food through supermarket websites. There people can find most of the things that supermarkets (51) _______ sell. Other food websites sell different types of food. Some sell food from one part of the world such as Asia. Others sell food that is hard to find in supermarkets. There are also websites that sell sweet foods (52) ______ cakes and candies.

The food is usually delivered by the next day or even on the same day. People must check to see if the food is fresh when they get it. It is a good idea for people to find out how far away the food is being delivered from. They still (53) _______ be careful, though. It is also a problem if the company does not refrigeration(冷藏)when they deliver food that should be kept cold. If traveling long distance in the summer to deliver the goods, this is important. 50. 【参】E

【思路解析】词性判断选择形容词。根据选项内容,应为E。 51. 【参】B

【思路解析】词性判断选择副词。根据句义,人们可以在网上选购在通常在超市里也卖的东西,可知答案选B。 52. 【参】A

【思路解析】根据句义,有网站也卖诸如蛋糕和糖果,可知答案选A。 53. 【参】D

【思路解析】根据句义,承前启后,就算知道从多远运来,人们还是要小心,所以答案为 D。

IV. Complete the sentences with the given words in their suitable forms. (用括号中所给词的适当形式完成句下列句子,每空格限填一词)(共8分)

54. Thousands of American have known about the latest news. (citizen) 【答案】citizens

【解析】citizen公民,可数名词,thousandsof后加可数名词复数 55. The day before yesterday was my brother’s birthday. (twelve) 【答案】twelfth

5 / 15

【解析】某人的第几个生日,用序数词

56. I could hardly believe she had made a video about water pollution by . (her) 【答案】herself

【解析】句意“她自己做了一个关于水污染的视频”,反身代词herself 57. It is our to take good care of our own family. (responsible) 【答案】responsibility

【解析】有责任的responsible形容词转名词

58. The plane landed at last after flying in the storm for about one hour. (safety) 【答案】safely

【解析】飞机安全降落,landed为动词,副词修饰动词

59. It’s never too late to if you do or say something wrong. (apology) 【答案】apologize

【解析】too+adj./adv.+to do sth

60. You will get angry if you don’t have enough sleep. (easy) 【答案】easily

【解析】get angry 动词词组,副词修饰

61. There is only one thing that makes a dream to achieve: the fear of failure. ——Paulo Coelho. (possible) 【答案】impossible

【解析】句意“害怕是怕事唯一一件使梦想不能实现的因素”

V. Rewrite the following sentences as required(根据所给要求,改写下列句子,每空格限填一词)(共14分)

62. Susan does some housework with her mum at weekends.(改为否定句) Susan any housework with her mum at weekends. 【答案】doesn’t do

【解析】第三人称单数,否定表达借助住动词doesnot+dosth 63. Computers rarely give wrong answers.(改为反意疑问句) Computers rarely give wrong answers, ? 【答案】do they

【解析】rarely相当于否定,前否后肯,computers为复数,give为一般现在时

6 / 15

. Could you tell me? Were you late for the meeting yesterday?(合并为宾语从句) Could you tell me you late for the meeting yesterday? 【答案】if/whether… were

【解析】引导词是否,if/whether都可,位于动词照搬were

65. He often goes to school on foot to save some money.(对划线部分提问)

he often go to school on foot? 【答案】why does

【解析】划线部分to表示目的原因,对原因提问用why,主语he为三单一般现在时 66. The boy was too frightened to say a word.(保持句意基本不变) The boy was frightened that he say a word. 【答案】so…couldn’t

【解析】too…to句型和sothat句型的转换

67. Damin tied a piece of grass around the neck of each bird.(改为被动语态) A piece of grass around the neck of each bird. 【答案】wastied

【解析】时态为过去时,被动结构为bedone

68. we, going over, before the entrance exam, spent, all the subjects, much time(连词成句) . 【答案】We spent much time going over all the subjects before the entrance exam. 【解析】spend句型,sb spend (time/money) in doing sth, in可以省略。

7 / 15

Part 3 Reading and Writing (第三部分 读写)

A. Choose the best answer (根据短文内容,选择最恰当的答案) (12分)

The British Council and Foreign Office founded ( 建立 )HOST in 1987. Thousands of students have enjoyed this experience. 5 reasons to have a HOST visit  It is a unique opportunity to experience the real life of Britain.  It is safe---all the hosts are known by HOST.  It may cost you only your train fare.  You will learn things which the university Cool, amazing, unforgettable…something cannot teach you.  You will have some very special memories to take home with you. And 3 reasons NOT to apply for a HOST visit  Please do not use HOST as a cheap form of tourism. It is about meeting people, sharing their lives.  Please do not go on a HOST visit if you need to use your phone or pad a lot. Instead, make it a good chance to meet British people and make new friends.  Please do not apply to HOST unless you have an open mind. Please don’t be surprised---and enjoy it! money can’t buy! These are all words which students have used to describe their HOST visits. But a word they never use is “expensive”. Why not? Because HOST visits are FREE. Our wonderful hosts are not paid. They love international students very special giving memories of the UK to take home with them. Students pay their own travel costs. And there is an application fee (申请费) which helps to pay for running the HOST program. But y our university may pay all or part of the application fee for you  You can apply for a HOST visit if you are:

 A full-time student in the UK. HOST cannot accept applications from outside the UK.  Aged 18+

8 / 15

 You can include your husband, wife, partner, children-if they are living in the UK

during your study period. HOST cannot accept applications from visiting family members or friends.

69. This advertisement is probably for ________ to read.

A) travel agents B) news reporters C) international students D) hotel managers 【参】C

【思路解析】文章中“they love giving international students....”可以推断选C 70. Which of the following words cannot be used to describe HOST visits?

A) Amazing. B) Expensive. C) Unforgettable. D) Surprising. 【参】B

【思路解析】文中”But a word they never use is expensive....”可以推断出选B

71. The word “them” in the sentence “They love giving international students very special memories of the UK to take home with them.” refer to ________. A) international students B) wonderful hosts C) travel costs 【参】A

【思路解析】文章中第二段,说主人们很好客,希望国际学生们带着美好回忆回国。所以them指国际学生。

72. People who are interested can learn ________ from this advertisement.

A) how to apply for a HOST visit B) who can apply for a HOST visit C) how to pay for their HOST visits D) where they can find wonderful hosts 【参】B

【思路解析】文中提到哪些学生可以申请这个host visit,但是没有提到如何申请,怎么支付和哪里可以找hosts。

73. The main purpose of the HOST program is to enable students to ________. A) visit different places in the UK B) save money on travelling cost C) make full use of their stay in the UK D) be more open minded and active 【参】C

D) HOST visits

9 / 15

【思路解析】文章主旨在介绍这个host visit的项目,目的是想要让申请者充分利用好时间在英国学习。

74. The HOST program is suitable for ________. A) Vickie, a sixteen-year-old exchange school student B) Samuel, an active and popular online fashion blogger C) Fang, a visiting friend of Diana from Hong Kong

D) Osaki, an easy-going Japanese student of Oxford University 【参】D

【思路解析】定位到文中最后一部分,申请者的条件,可以推断出只有D符合。

B. Choose the best answer and complete the passage(选择最恰当的选项完成短文)(12分)

May 16th Wednesday Sunny

They used to call her “the witch(女巫)”, but today I found things were different. My legs were too short to reach the floor from up there on the big chair. I was so (75) _________. My legs started to shake. It was the first time I had been to the principal’s (校长的) office. And I knew (76) ______ she was going to ask me. Why had I been running on the concrete(混凝土) in the playground? Why hadn’t I followed the school rules?

The principal’s secretary was sitting at her desk. She kept asking me questions like whether I liked school and what grade I was in. I didn’t want to talk to her, (77) ________ I just gave one-word answers. Then she asked what my dad did. But I didn’t really know what he did, so I made something up. “He plays basketball for the Boston Celtics,” I said. The secretary just looked at me, and said (78) _______ more.

Just then, the door to the principal’s office opened. There she was, the woman that everyone called “the witch”. Was she really that bad? I was surprised to see her office walls were bright yellow, and there were some nice pictures on the desk. She told me about the pictures. I was (79) _______ that she had a family and a kid, just like me.

Then she asked how my family was. It turned out that she had known me since I was only a few weeks old. I was happy to hear that. If she knew my mum, then I wouldn’t get into much trouble. She cleaned the cut on my knee and told me to be more careful. She also told me about the rules of the playground. But she didn’t punish or (80) _______ me. And I forgot all the bad things I had heard about “the witch”. I had met her and I knew she was nice.

10 / 15

75. A. happy B. afraid C. interested D. excited 【参】B

【思路解析】文章中说作者在校长办公室以及女巫这个词,此时作者心里应该是害怕的 76. A. how B. why C. that D. what 【参】D

【思路解析】意思是我知道她将要问我什么,所以是what

77. A. then B. but C. so D. or 【参】C

【思路解析】前后句是因果关系所以选so

78. A. something B. anything C. everything D. nothing 【参】D

【思路解析】作者在编了个故事,所以校长也没有说什么了。

79. A. surprised B. interested C. excited D. pleased 【参】A

【思路解析】这里应该是作者很惊讶校长也有个孩子和作者一样大。

80. A. pointed at B. shouted at C. look at D. laugh at 【参】B

【思路解析】这里校长既没有责罚也没责骂作者。

C. Fill in the blanks with proper words(在短文的空格内填入适当的词,使其内容通顺。每空格限填一词,首字母已给)(14分)

Hello, school. Goodbye, smartphones. This new school year, kids in France have to (81) l their mobile phones behind during school hours.

Several months ago, the French government has adopted a nationwide ban (禁令) on mobile phones for students aged from 3 to 15. The ban applies to phones, tablets and smart watches. Schools are (82) f to decide if they will carry out the ban for students over 15. There are also some exceptions to the ban, such as for disabled children.

The new law bans phone use by children in school playgrounds, in corridors, or (83)a on school grounds. Students have already been banned from using pones in class in 2010.

French President Emmanuel Macron (艾玛纽埃尔。马克龙) backed the law because he thought it would help students (84) f more on lessons. The ban would also let kids 11 / 15

take part in more physical activities and possibly even talk to classmates more often. One study by the London School of Economics found that after mobile phones were banned, students’ performance in exams greatly (85) i . At the same time, limiting pone use could also be a low-cost policy to reduce educational inequality (不平等) in school. But many school officials argued that the rules would be (86) d to follow. It would leave (87) t with another tough task. They were not sure whether students had brought their phones to school or not.

Still, people around the world will be watching the new rule to see if it helps parents and educators keep kid from being addicted to (沉溺于) phones. 81【参】 leave

【思路解析】1. 定词性:动词原形

2. have to 后面加动词原形,考察固定词组leave sth. behind表示把某物放下,留下

82【参】free

【思路解析】1. 定词性:形容词

2. 句意理解:学校可自由决定他们是否将对15以上的学生执行此项禁令。 83【参】anywhere

【思路解析】1. 定词性:地点副词

2. 根据句中连词or可知前后部分应为相同成分,前文在学校操场,在过道,或者在学校地面的任何地方 84【参】forcus

【思路解析】1. 定词性:动词原形

2. heip sb. do sth.可知使用动词原形,结合介词on可推导出动词短语focus on 集中于,专注于课程。 85【参】improved

【思路解析】1. 定词性:谓语动词,动词过去式

2. 句意:伦敦经济学校的一个研究发现手机被禁止后,学生考试的成绩大大提升了。

86【参】difficult

【思路解析】1. 定词性:形容词

2.前文一直在说禁止手机的好处;but表示转折,所以后面应该解释禁止使用手机带来的问题。根据句意很多官方人员争论说这些规则很难实施。 87【参】teachers

12 / 15

【思路解析】1. 定词性,名词

2. 句意理解:它将会给老师们留下另一个艰巨的任务。 D. Answer the questions(根据以下内容回答问题)(12分)

When a leafy plant is under attack, it doesn't sit quietly. Back in 1983, two scientists, Jack Schultz and Ian Baldwin, reported that young maple trees getting bitten by insects send out a particular smell that neighboring plants can get. These chemicals come from the injured parts of the plant and seem to be an alarm. What the plants pump through the air is a mixture of chemicals known as volatile organic compounds, VOCs for short.

Scientists have found that all kinds of plants give out VOCs when being attacked. It's a plant's way of crying out. But is anyone listening? Exactly. Because we can watch the neighbors react.

Some plants pump out smelly chemicals to keep insects away. But others do double duty. They pump out perfumes designed to attract different insects who are natural enemies to the attackers. Once they arrive, the tables are turned. The attacker who was lunching now becomes lunch.

In study after study, it appears that these chemical conversations help the neighbors. The damage is usually more serious on the first plant, but the neighbors, relatively speaking, stay safer because they heard the alarm and knew what to do.

Does this mean that plants talk to each other? Scientists don't know. Maybe the first plant just made a cry of pain or was sending a message to its own branches, and so, in effect, was talking to itself. Perhaps the neighbors just happened to \"overhear\" the cry. So information was exchanged, but it wasn't a true, intentional back and forth.

Charles Darwin, over 150 years ago, imagined a world far busier, noisier and more intimate(亲密的) than the world we can see and hear. Our senses are weak. The world is . 88. Does a leafy plant sit quietly when it is under attack? 【参】No, it doesn’t.

【思路解析】本小题为细节题目,由第一段” When a leafy plant is under attack, it doesn't sit quietly. ”

. What does a plant do when it is under attack?

【参】It sends out a particular smell that neighboring plants can get.

13 / 15

【思路解析】本小题为细节题目,由第一段 “Jack Schultz and Ian Baldwin, reported that young maple trees getting bitten by insects send out a particular smell that neighboring plants can get.”

90. How can scientists know that there is someone listening to the crying? 【参】By watching the neighbours react.

【思路解析】本小题为细节题目,由第二段“Because we can watch the neighbors react.” 91. What does the author mean by “the tables are turned” in paragraph 3? 【参】The attacker who was lunching now becomes lunch.

【思路解析】本小题为细节题目,由第三段 “The attacker who was lunching now becomes lunch.”

92. From the scientists’ studies, can plants protect themselves against insects or really talk to each other?

【参】They can protect themselves against insects.

【思路解析】本小题为细节题目,由第二段 “Scientists have found that all kinds of plants give out VOCs when being attacked.”及第五段“Does this mean that plants talk to each other? Scientists don't know.”

93. What can be filled in the blank at the end of the passage? 【参】full of wonders and more complex than we think.

【思路解析】本题目为开放性题目,根据“imagined a world far busier, noisier and more intimate(亲密的) than the world we can see and hear. Our senses are weak.”可知,这个世界远比我们看到或听到的更热闹、更亲密,我们认知能力有限,有很多事仍在继续发生,这个世界充满了奇迹,远比我们想象的要复杂. VI. Writing. (作文) (共20分)

94. Write at least 60 words on the topic “I want to again”.

(以“我想再次 ”为题,写一篇不少于60词的短文,标点符号不占格) 你在生活或学习中一定有你想再次见到的人、再参加的比赛、或者再去的地方……请选取其中一个,谈一谈你想再次做什么?你为何想再次去做?这次你会怎么做? (注意:短文中不得出现任何人名、校名及其它相关信息,否则不予评分。) The following is for reference only(以下表达仅供参考) visit…

have a try see my friend

14 / 15

take part in the competition

【参考范文】:

I want to take part in the English contest again

In our life, there are some moments when we want to go back. I wish I could go back to last week when I was asked to take part in an English contest. I was selected to represent the whole class to take part in the contest. This was a golden opportunity, but I was too proud that I didn't make any preparations. As a result, I achieved nothing. I was disappointed. I failed to live up to my teacher’s expectations. Although she didn't blame me for that, I felt awful. I hope I can take part in the contest. And next time, I will certainly make every bit of effort to prepare for it and make my teacher proud of me. I am sure to do better next time.

15 / 15

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- fenyunshixun.cn 版权所有 湘ICP备2023022495号-9

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务