您好,欢迎来到纷纭教育。
搜索
您的当前位置:首页2021年江苏省盐城市中考英语试卷

2021年江苏省盐城市中考英语试卷

来源:纷纭教育


2021年江苏省盐城市中考英语试卷

一、单项选择(共15 小题。每小题 1 分, 计 15分从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入句中空白处的最佳答案。

1.(1分)As an old saying goes, \"He who has never been to _______Great Wall is not a true man. \"( ) A.a

B.an

C.the

D./

2.(1分)China successfully landed a spacecraft ____________ Mars in May,2021.( ) A.in

B.on

C.at

D.for

3.(1分)Read the book Cute Pets,_________you will know how to take care of your cat.( ) A.or

B.so

C.and

D.but

4.(1分)No one is _____________.The key is to learn from mistakes and never stop.( ) A.careful

B.generous

C.famous

D.perfect

5.(1分)During Dr Mar's last visit,he______________ on 150 patients on the ORBIS plane.( ) A.operates C.will operate

6.(1分)—Why are you laughing,Daniel?

—There is _____________funny in the newspaper.Come and see.( ) A.anything

B.something

C.everything

D.nothing

B.is operating D.operated

7.(1分)Yuan Longping and his team have solved the problem of__________ for many people.( ) A.hunger

B.health

C.pollution

D.population

8.(1分)The biggest challenge we all face is to prevent further environmental disasters.We ________ take action before it is too late.( ) A.can

B.must

C.may

D.might

9.(1分)Alice often ____________ the fun of doing DIY with us.She is so creative!( ) A.shares

B.provides

C.makes

D.gives

10.(1分)Rainbows ___________ when sunlight passes through small drops of water in the sky.( )

第1页(共38页)

A.produce C.are produced

B.produced

D.were produced

11.(1分)Cloth shoes became popular during the Ming Dynasty,__________ in Sichuan province.( ) A.hardly

B.nearly

C.really

D.especially

12.(1分)Last September,Thunderstorm was shown ______Cao Yu,one of China's greatest playwrights.( ) A.remember C.remembered

B.remembering D.to remember

13.(1分)—Hello!I'd like to speak to the Customer Service Department. —Please ___________ and I'll put you through.( ) A.hold on

B.carry on

C.come on

D.go on

14.(1分)—Jim is planning a trip to Shanghai this weekend,but still doesn't decide____________.

—Why not take the high﹣speed railway?It's fast and comfortable.( ) A.who will he visit B.what he will do C.how he's going there D.whom is he going with

15.(1分)—China has done a great job of dealing with poverty. (贫困) —___________.We're so proud of being Chinese.( ) A.Fantastic C.I have no idea

B.Don't mention it D.Good luck

二、完形填空(共1小题, 每小题15分, 计15分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项中选出最佳答案。 16.(15分)

Red Packets in Chinese Culture

Giving Hongbao (red packets) is a tradition in China.Traditional red pockets are often decorated with gold Chinese characters(汉字),such as(1) and wealth. How red packets are used

第2页(共38页)

During Chinese New Year,(2) is (are) put inside red packets which are then handed out to younger generations by their parents,grandparents,relatives,and even close neighbour and friends. The(3)

Red represents luck and good fortune in Chinese culture.That is(4) red packets are used during Chinese New Year and other celebrations. How to give and receive

Giving and receiving red packets is a(5) act.Therefore.red packets are always (6) and received with both hands.

Someone who receives a red packet at Chinese New Year or on his or her birthday should not (7) it in front of the giver.(8) ,things are different at a Chinese wedding,where the guests usually give the red packets to the attendants and sign(9) names on a large scroll ( long piece of paper).The attendants will open the packets at once,(10) the money inside,and record it on a register(登记簿) next to the guests' names. The amount(数量)

The amount of money is relative to your relationship to the person who receives ﹣﹣﹣the (11) your relationship is,the more money is expected.Anyway,it is not the amount of the money that matters,but the care and love you hold for others . What not to gift

Certain amounts of money are to be(12) .Anything with a four is not god because four sounds similar to(13) in Chinese.Even numbers(偶数),except four,are better than odd﹣as good things are believed to come in(14) .For example,gifting $20 is better than $21.

The money inside a red packet should(15) be new.Folding the money or giving dirty or wrinkled bills is in bad taste.

Hongbao is a symbol of love from others,as well as a sign of good luck.

(1)A.praise (2)A.paper

B.dream B.money

C.happiness C.letters

D.advice D.notes

第3页(共38页)

(3)A.colour (4)A.when (5)A.strange (6)A.presented (7)A.watch (8)A.Moreover (9)A.his (10)A.count (11)A.worse (12)A.avoided (13)A.birth (14)A.groups (15)A.sometimes

B.size B.why B.simple B.filled B.hide B.However B.their B.change B.harder B.increased B.fear B.rows B.never

C.shape C.how C.smart C.covered C.open C.Otherwise C.your C.choose C.closer C.afforded C.death C.teams C.seldom

D.history D.where D.serious D.gathered D.accept D.Besides D.our D.collect D.wider D.returned D.envy D.pairs D.always

三、阅读理解(共4小题,每小题6分,计30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。

17.(6分)The following is adapted from a promotional film about Yancheng.

Here,you can Here,cars are Here,agriculture is Here,we live Here,the spirit of

scientific in

harmony the Iron Army is

remembered and carried forward. ④

come and go manufactured,as well about

as you please. as happiness.Here,we cultivation,and with nature. ①

open the door toward also for tourism ③ the future by upgrading and education. industries.

Here,a modern city is being built and enriched with passion. Here,broaden your horizon and open your heart.

第4页(共38页)

Welcome to Yancheng!

(1)What's the main purpose of the film? A.To introduce Yancheng to the world. B.To show the sights of Yancheng. C.To explain the history of Yancheng. D.To describe the development of Yancheng.

(2)\"Here,it is a paradise for animals and also animal lovers. \"can be put in . A. ① B. ② C. ③ D. ④

(3)What might be the best title for the film? A.Old Yancheng. B.Busy Yancheng. C.Natural Yancheng. D.Loving Yancheng. 18.(8分)Derek Redmond

It was the Olympic Games in Barcelona in 1992;the semi﹣final of the 400 metres.The sun was shining and the crowd were ready for a great race.The British athlete Derek Redmond was a top runner:he had a very good chance of winning a medal.

The race began.At first,Derek was running well.Then,after about 150 metres,he felt a pain in his leg.He fell down on one knee.He had a bad injury and couldn't carry on.The other runners went past him and finished the race.

After about five seconds,Derek got up and started to run again,on one leg only.Some organizers tried to stop him but he kept going.The crowd

stood up and started to clap.Then another man came onto the track—Derek's father,Jim.His father put his arm around him and said,\"Derek,you don't have to do this.\"Derek replied,\"Yes,do.I have to finish.\"And so together they walked the last 50 metres and crossed the line. When he finally crossed the line,Derek was crying and 60,000 people were cheering

第5页(共38页)

him.

Gerlinde Kaltenbrunner

In the summer of 2010,mountaineer Gerlinde Kaltenbrunner was almost at the top of a mountain called K2 in Nepal.She was trying to climb the 8,61 l﹣metre mountain for the fifth time and this time she was climbing with her friend Fredrik Ericsson,

It was about 7 o'clock in the morning and it was snowing a little.The two climbers were getting ready to go up the last 400 metres.Fredrik was trying to tie some rope but he slipped and fell past Gerlinde.He fell 1,000 metres and was killed.

▲ K2 was now a very sad place for her,and she thought perhaps she would never climb the mountain.

But here was something very important that she wanted to do:K2 is one of 14 mountains in the world that are 8,000 metes or higher,and her dream was to climb them all.

So in August 2011 she went back to Nepal and K2,and tried again This time,she got to the top.Her dream was complete.

(1)What information is mentioned in the first story? A.The time Derek spent on the race.

B.The person who crossed the line with Derek. C.The speed Derek ran for the first 150 meters. D.The names of the runners who went past Derek. (2)Which of the following can be put in . A.Gerlinde went back to base﹣camp. B.Gerlinde went on climbing. C.Gerlinde tied some rope to the rocks. D.Gerlinde wanted to try again.

(3)What did the two main characters have in common? A.They both came from Britain. B.They both failed the 400﹣metre race.

C.They both had the dream to climb high mountains. D.They were both brave people who didn't give up.

第6页(共38页)

(4)What does the writer mainly want to tell us? A.The most important thing is to win the race. B.When things go wrong,we must stop at once C.When we start something,we should try to finish. D.We shouldn't start a race if we think we can't win.

19.(6分)

Tips for being a super﹣organized student Posted 2 hours ago by Amy

I have always admired students who hand in their homework on time and never forget to do it.Me,on the other hand…..OK,I admit.I'm terrible at getting myself organized!

So I was wondering,what are your tips for getting organized?Post your tips below.Thanks! Comments

Gloria:25 May,2021﹣09:36

Recently I've started keeping a small study diary.I write down everything I need to do and when it needs to be done by.Then I write a reminder a few days before the date just in case.It's helping.

Amy:Thanks,Gloria!I agree.

第7页(共38页)

Nick:25 May,2021﹣08:33

The most important thing is to start studying a few weeks before the exams and not leave it until the night before!That's just common sense,I think.

Amy:Nice tip.Thanks,Nick.

Leo:25 May,2021﹣08:06

Hi!Amy.My tip is to have a big noticeboard in your bedroom,divided into different sections.I've got one.It's a whiteboard.I've got a section for each school subject and another one for other stuff.I use board pens to write reminders and I make sure I look at it every day.The best part is when I remove something from the board!

Amy:Great tip.I've got a board.I'll try to use it in

the same way.Thanks,Leo.

(1)Amy started the post to get . A.comments on her homework B.tips on how to be well organized C.suggestions on not forgetting things D.advice on how to do her homework

(2)Which of the following is TRUE? A.Gloria was the first to give comments. B.Amy didn't agree with what Leo said.

C.Gloria wrote down things she needed to do in a study diary.

D.Nick thought it the most important to study hard the night before the exam.

(3)What did Leo mean by saying \"The best part is when I remove something from the board! \"?

A.The things he removes are the best part. B.He is good at cleaning the noticeboard.

第8页(共38页)

C.He feels excited when finishing the most difficult task. D.He enjoys the moment when the tasks are completed.

20.(10分)Narrator:There once was a beautiful princess whose favorite amusement was a golden ball.One day the princess tossed the ball too high,and it landed in the well.As the princess cried over he lost treasure,she heard someone ask a question. Frog:Why are you so sad,beautiful princess? Narrator:The princess looked around and saw only a frog. Princess:My favorite golden ball fell into the well.

Frog:I can retrieve it for you,but first,you must agree to one condition.You must promise to take me home and be my friend.

Narrator:The princess didn't want to be friends with a frog,but she promised anyway.When the frog brought her the ball,the princess snatched it from him and hurried home!

Frog:What a selfish princess.I'm certain that she has forgotten her promise.I'll just hop over to the castle to remind her.

Narrator:The frog hop﹣hop﹣hopped through the grass and knocked on the heavy door of the castle.

Princess:What are you doing here,you bumbling frog?

Frog:Dear princess,I am here to remind you of the promise you made. Narrator:The princess slammed the door in the frog's face with a big BANG

King:I heard a door slam.What's happening?If you made a promise you must honor it. Narrator:The princess was angry but obeyed her father.So,the king,the princess,and the frog enjoyed dinner together.It was mutton stew,the cook's specialty.

Frog:I was hungry,but now I'm full.Thank you for dinner.Kindly show me to my bed now.Narrator:The princess did as she was asked,but the frog looked sad!

Frog:You have welcomed me into your home,but I can tell that you don't want to be my friend Narrator:The princess's face went red,for what the frog said was true.She bent down to kiss the frog,but ended up kissing a prince.

Frog:I am a prince who was turned into a frog,and your kiss turned me back.Thank you,dear friend!.

Narrator:The prince and princess were wonderful friends from that day on and lived happily

第9页(共38页)

ever after.

(1)The reading material above is . A.a poem. B.a play C.an interview D.a questionnaire

(2)What's the meaning of the underlined word \"retrieve\"? A.Bring back. B.Take away. C.Break down. D.Put away.

(3)Why did he frog hop over to the castle? A.To ask the king for help. B.To visit his,friends in the castle. C.To give the ball to the princess. D.To remind the princes of her promise.

(4)What is the right order of what the princess did in the story? ①She went back to the castle. ②She bent down to kiss the frog.

③She got help from the frog and made a promise. ④She obeyed her father and ate the meal with the guest. A. ②④③① B. ③①④② C. ③④①② D. ④③②①

(5)What can we learn from the story? A.It is often difficult to keep a friendship. B.We shouldn't be afraid of making friends. C.Once you make a promise,you must keep it.

第10页(共38页)

D.We should ask for help when we are in trouble.

四、任务型阅读(共 15小题, 计 20 分)(—)阅读下面短文, 根据短文内容完成表格中所缺信息, 每空一词。(共 10 小题, 每小题10分, 计10分)

21.(10分)Homestays are becoming more and more popular,and people around the world are offering their homes as hotels.Homestays offer cheap places to stay,and the chance for guests to see the area like a local.They are very popular with people who want to stay in another country to study or on holiday.We asked three families who run homestays to tell us about where they live. The Atal family

Our family home is in a small village in the north of Pakistan,in the Himalayan mountains The village is quite small and very quiet.The mountains are extremely beautiful.You can go for long walks and swim in the rivers,but there are no shops,cinemas or cafes. Kate and Julian Foxton

Our two﹣bed house is by the sea in the south﹣west of England.It is about five minutes' drive to the nearest village of Portreath.There are lots of beaches,rivers and forests and it is very quiet.We spend a lot of time reading books,watching films and going for walks.Our area is great for sports like surfing,kayaking and mountain biking.However,the houses here are expensive,which can be a problem for local people.There are no buses or trains here,so it can be difficult to get around without a car。 Chafic and Aline Halwany

Our home is near the centre of Beirut,Lebanon,one of the largest cities in the Middle East.There are lots of cafes and restaurants,which open late at night.We love it here because it's so friendly and you can always find what you need—lots of people come to stay to learn Arabic and French.However,it can be noisy at night,and there is quite a lot of traffic during the day.

Homestay holidays ﹣A home(1) from home Families

Advantages

第11页(共38页)

Disadvantages

The Atal family (Pakistan)

• It's in a small and quiet village in • There are no shops,cinemas beautiful mountains.

• People can(2) and swim there.

or cafes.

Kate and Julian • It takes a short(4) to • Houses here are not Foxton(3) the beaches ,rivers and forests by car.

(6) .

• It's a good place for(5) • It's difficult to get around like surfing,kayaking and mountain (7) a car. biking.

Chafic and Aline • Lots of cafes and restaurants(8) • There is much(10) Halwany (Lebanon)

at night.

at night and lot of traffic during

• You can always find(9) the day. you need.

(二)阅读并回答问题、(共5 小题, 每小题2 分, 计10分) 22.(10分)

Eyes always on us

Video cameras are everywhere;schools.theatres and stores.But in recent years, they have entered our homes.Many parents set up cameras at home to watch their children's online classes and homework.Are cameras really helpful?What do students think about it? Li Ming

Zhang Hua

Earlier last year,I liked to lie in bed and When I was in Grade 8,my parent set up videos instead of studying.This watch affected a camera in my room.I really didn't like it my studies and made my grades wore.So my because I felt like there were always eyes parents set up a camera to keep an eye on me. watching me.I felt so uncomfortable that I It worked.With the camera watching,I couldn't sleep well at night

had to do my homework first and make plans Knowing there was a camera around for studying at home.When I was alone at when my friends came to my home、they home,the camera made me feel safe because I would speak quietly and carefully.We couldn't knew that my parents were watching on the have pillow fights I was sad.So I asked my

第12页(共38页)

other side.My grades improved after a year. parents to take the camera away They agreed it as long as I promised to behave well.I feel happy and free now.

回答下面 5 个问题,每题答案不超过5 个词。

(1)What does the underlined word \"they\" in Paragraph 1 refer to? (2)What was the reason for Li Ming's parents' setting up a camera at home? (3)What happened to Li Ming one year later? (4)Why does Zhang Hua feel happy and free now?

(5)What do you think of parents' setting up cameras at home? 五、词汇(共 20小题, 每小题1分, 计 20分)(一)根据句意和汉语提示写出单词, 完成句子。

23.(1分)—Could you tell me the way to the nearest cinema? — Well I'm going there.Just me. (跟随)

24.(1分)No country is safe all countries are safe. (除非)

25.(1分)Jumping the rope is a kind of full﹣body exercise and it is great for the (大脑).

26.(1分)The app about how to learn Chinese is very popular the foreigners.(在……当中)

27.(1分)There are many online libraries where you can read books for ,such as the national Online libraries Library of China and Shanghai Library. (免费的) (二)根据句意用所给单词的适当形式填空

28.(1分)If you buy a blind box,you'll get box with a(n) item inside. (known) 29.(1分)Sandy listened intently to the classical music,losing in its beauty. (her)

30.(1分)Choose how you spend your spare time and with whom you spend it.(wise)

31.(1分)Li Bai and Du Fu,two of the greatest poets in Chinese history,formed a friendship. (last)

32.(1分)Scienists have found that talk to each other all the time.Their language

第13页(共38页)

is a kind of chemical. (plant)

(三)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。 33.(10分)

Ways to reduce food waste

Food waste is a big problem around the world.While some people (1)t away unwanted food,lots of people in other parts of the world face food shortages.

In order to reduce food waste,many (2)c in the world like German and France have food banks.People and grocery stores can give extra food to them and they can give the food to (3)t in need.Shanghai Oasis opened China's first food bank in 2015.In five years,it saved seven million tons of food and (4)h 760,000 people. Many fruits and (5)v go to waste because they look ugly.For example,about 25 to 30 percent of carrots don't make it to the store because of their (6)1 .So try to buy ugly food next time,since it is (7)j as good as \"normal\" food. Many Chinese restaurants are telling people to (8)o dishes by using the \"N﹣1\"formula. \"N\" (9)s for the number of people in your group.So if you're in a group of (10)s people,you should order five dishes.

To reduce food waste is a big task,and it needs time.Everyone can do something to make a difference.

六、书面表达(共1 题,计20 分)

34.(20分)初中三年,我们都有一些难以忘怀的经历。学校英语俱乐部将组织题为\"An Unforgettable Experience\"的征文比赛。请根据提示,写一篇短文参赛。 1.What was the experience? 2.What have you learned from it? 注意事项:

(1)词数:100 词左右(文章开头已给出,不计入总词数); (2)文中不能出现真实姓名、校名等信息;

(3)文章必须包含所有要点,可适当发挥,使短文连贯、通顺。

An Unforgettable Experience

Looking back on the past three years,everyone had some unforgettable experiences. .

第14页(共38页)

第15页(共38页)

2021年江苏省盐城市中考英语试卷

参与试题解析

一、单项选择(共15 小题。每小题 1 分, 计 15分从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入句中空白处的最佳答案。

1.(1分)As an old saying goes, \"He who has never been to _______Great Wall is not a true man. \"( ) A.a

B.an

C.the

D./

【解答】根据题干,可知此处是指the Great Wall长城,是专有名词。 故选:C。

2.(1分)China successfully landed a spacecraft ____________ Mars in May,2021.( ) A.in

B.on

C.at

D.for

【解答】表示具体的某一天应用介词on。 故选:B。

3.(1分)Read the book Cute Pets,_________you will know how to take care of your cat.( ) A.or

B.so

C.and

D.but

【解答】A表示或者、否则。B表示所以。C表示和。D表示但是。根据题干可知读《可爱的宠物》这本书,你将会知道如何照顾你的猫,此处表示并列关系,则应用and。 故选:C。

4.(1分)No one is _____________.The key is to learn from mistakes and never stop.( ) A.careful

B.generous

C.famous

D.perfect

【解答】careful仔细的;generous慷慨的;famous著名的;perfect完美的。根据The key is to learn from mistakes and never stop\"关键是要从错误中吸取教训,永不停步\"可知,没有人是\"完美的\"。 故选:D。

5.(1分)During Dr Mar's last visit,he______________ on 150 patients on the ORBIS plane.( ) A.operates C.will operate

B.is operating D.operated

第16页(共38页)

【解答】从During Dr Mar's last visit判断句子是一般过去时。 故选:D。

6.(1分)—Why are you laughing,Daniel?

—There is _____________funny in the newspaper.Come and see.( ) A.anything

B.something

C.everything

D.nothing

【解答】A.anything任何东西;B.something一些东西;C.everything所有东西,一切;D.nothing没有东西。根据句意,报纸上有一些趣事。来看看。something符合题意。 故选:B。

7.(1分)Yuan Longping and his team have solved the problem of__________ for many people.( ) A.hunger

B.health

C.pollution

D.population

【解答】hunger饥饿;health健康;pollution污染;population人口。根据常识可知袁隆平是杂交水稻之父,因此应该是解决了许多人的饥饿问题。 故选:A。

8.(1分)The biggest challenge we all face is to prevent further environmental disasters.We ________ take action before it is too late.( ) A.can

B.must

C.may

D.might

【解答】can能;must必须;may可以;might可能。根据before it is too late\"在为时已晚之前\"可知,应该\"必须\"采取行动。 故选:B。

9.(1分)Alice often ____________ the fun of doing DIY with us.She is so creative!( ) A.shares

B.provides

C.makes

D.gives

【解答】A.shares分享;B.provides提供;C.makes制作;D.gives给。provide sth with sb\"给某人提供某物\",此题句意为,爱丽丝经常给我们提供DIY的乐趣。她是如此有创造力! 故选:B。

10.(1分)Rainbows ___________ when sunlight passes through small drops of water in the sky.( ) A.produce C.are produced

B.produced

D.were produced

第17页(共38页)

【解答】根据句意判断,所以\"Rainbows \"和produce(产生)\"之间是被动关系;本题描

述的是现在的一种客观状态,所以用一般现在时的被动语态。 故选:C。

11.(1分)Cloth shoes became popular during the Ming Dynasty,__________ in Sichuan province.( ) A.hardly

B.nearly

C.really

D.especially

【解答】hardly:几乎不;nearly:差不多;really:实际上,真实地;especialy:尤其。结合句意:在明朝时布鞋变得很流行,尤其是在四川省。 故选:D。

12.(1分)Last September,Thunderstorm was shown ______Cao Yu,one of China's greatest playwrights.( ) A.remember C.remembered

B.remembering D.to remember

【解答】根据题干,可知此处是指《雷雨》上映,为了纪念中国最伟大的剧作家之一曹禺。不定式表示目的。 故选:D。

13.(1分)—Hello!I'd like to speak to the Customer Service Department. —Please ___________ and I'll put you through.( ) A.hold on

B.carry on

C.come on

D.go on

【解答】hold on不挂断电话;carry on实施;come on加油;go on继续。根据\"我帮你转过去\"可知\"请不要挂机\"。 故选:A。

14.(1分)—Jim is planning a trip to Shanghai this weekend,but still doesn't decide____________.

—Why not take the high﹣speed railway?It's fast and comfortable.( ) A.who will he visit B.what he will do C.how he's going there D.whom is he going with

【解答】根据题干 but still doesn't decide和选项可知,此题考查宾语从句,宾语从句要用陈述句语序,选项AD为疑问句语序,排除。从 Why not take the high﹣speed railway?

第18页(共38页)

判断从句应该是如何去,排除B。 故选:C。

15.(1分)—China has done a great job of dealing with poverty. (贫困) —___________.We're so proud of being Chinese.( ) A.Fantastic C.I have no idea

B.Don't mention it D.Good luck

【解答】Fantastic真棒;极好;Don't mention it不用介意;I have no idea我不知道;Good luck祝你好运。根据\"中国在解决贫困问题上做得很好\"可知选择\"真棒\"。 故选:A。

二、完形填空(共1小题, 每小题15分, 计15分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项中选出最佳答案。 16.(15分)

Red Packets in Chinese Culture

Giving Hongbao (red packets) is a tradition in China.Traditional red pockets are often decorated with gold Chinese characters(汉字),such as(1) C and wealth. How red packets are used

During Chinese New Year,(2) is (are) put inside red packets which are then handed out to younger generations by their parents,grandparents,relatives,and even close neighbour and friends. The(3) A Red represents luck and good fortune in Chinese culture.That is(4) red packets are used during Chinese New Year and other celebrations. How to give and receive

Giving and receiving red packets is a(5) D act.Therefore.red packets are always (6) A and received with both hands.

Someone who receives a red packet at Chinese New Year or on his or her birthday should not (7) C it in front of the giver.(8) ,things are different at a Chinese wedding,where the guests usually give the red packets to the attendants and sign(9) names on a large scroll ( long piece of paper).The attendants will open the packets at once,(10) A the money inside,and record it on a register(登记簿) next to the guests' names.

第19页(共38页)

The amount(数量)

The amount of money is relative to your relationship to the person who receives ﹣﹣﹣the (11) C your relationship is,the more money is expected.Anyway,it is not the amount of the money that matters,but the care and love you hold for others . What not to gift

Certain amounts of money are to be(12) A .Anything with a four is not god because four sounds similar to(13) C in Chinese.Even numbers(偶数),except four,are better than odd﹣as good things are believed to come in(14) D .For example,gifting $20 is better than $21.

The money inside a red packet should(15) D be new.Folding the money or giving dirty or wrinkled bills is in bad taste.

Hongbao is a symbol of love from others,as well as a sign of good luck.

(1)A.praise (2)A.paper (3)A.colour (4)A.when (5)A.strange (6)A.presented (7)A.watch (8)A.Moreover (9)A.his (10)A.count (11)A.worse (12)A.avoided (13)A.birth (14)A.groups

B.dream B.money B.size B.why B.simple B.filled B.hide B.However B.their B.change B.harder B.increased B.fear B.rows

C.happiness C.letters C.shape C.how C.smart C.covered C.open C.Otherwise C.your C.choose C.closer C.afforded C.death C.teams

D.advice D.notes D.history D.where D.serious D.gathered D.accept D.Besides D.our D.collect D.wider D.returned D.envy D.pairs

第20页(共38页)

(15)A.sometimes B.never C.seldom D.always

【解答】(1)C 名词辨析。A赞扬,B梦想,C幸福,D建议,根据上句Traditional red pockets are often decorated with gold Chinese characters传统的红包经常用金汉字装饰,应该是传统红包通常饰有金色的汉字,比如\"福\"字和\"财\"字,故答案是C。

(2)B 名词辨析。A纸,B钱,C信件,D便条,根据常识,红包里放的是钱,故答案是B。

(3)A 名词辨析。A颜色,B尺码,C形状,D历史,根据下文Red represents luck and good fortune in Chinese culture.在中国文化中,红色代表幸运和好运。可知本段主要介绍的是颜色,故答案是A。

(4)B 副词辨析。A何时,B为什么,C怎样,D哪儿,根据上句在中国文化中,红色代表幸运和好运,所以这里应该是这就是为什么在中国新年和其他庆祝活动中使用红包的原因,故答案是B。

(5)D 形容词辨析。A奇怪的,B简单的,C聪明的,D严肃的,根据后面received with both hands.可知收发红包是很庄重的行为。因此,红包都要双手递接,故答案是D。 (6)A 动词辨析。A颁发;授予;给,B填满,C覆盖,D聚集,根据上句收发红包是很庄重的行为。因此,红包都要双手递接,故答案是A。

(7)C 动词辨析。A观看,B隐藏,C打开,D接受,根据常识可知在春节或生日时,收到了红包不可当着送礼人的面拆开,故答案是C。

(8)B 连词辨析。A而且,B然而,C另外,D除...之外,根据上文在春节或生日时,收到了红包不可当着送礼人的面拆开,及后面中式婚礼则不然,在婚宴入口处摆有一张桌子,来客将红包交给接待人员并在一幅大大的卷轴上签名。接待员会立刻打开红包清点礼金,并在礼单簿上将金额记录在客人的姓名旁边。可知表转折,故答案是B。 (9)B 代词辨析。A他的,B他们的,C你的,D我们的,根据前面主语where the guests 是复数形式,应该是中式婚礼则不然,在婚宴入口处摆有一张桌子,来客将红包交给接待人员并在一幅大大的卷轴上签上他们的名字,故答案是B。

(10)A 动词辨析。A数数,B改变,C选择,D收集,根据上句The attendants will open the packets at once接待员会立刻打开红包,应该是清点礼金,故答案是A。

(11)C 形容词辨析。A更差的,B更难的,C更近的,D更宽的,根据上句The amount of money is relative to your relationship to the person who receives给钱多少取决于送礼人和

第21页(共38页)

收礼人的关系——应该是和新郎新娘之间的关系越近,礼金就应越多,故答案是C。 (12)A 动词辨析。A避免,B增加,C负担得起,D返回,根据下文except four,are better than odd﹣as good things are believed to come in最好避免任何带\"四\"的数额,因为\"四\"(sì,四)听起来很像\"死\"(sǐ,死亡)。可知无论在什么情况下都应避免送出某些特定的数额,故答案是A。

(13)C 名词辨析。A出生,B害怕,C死,D嫉妒,根据Anything with a four is not god because four sounds similar to和常识,可知最好避免任何带\"四\"的数额,因为\"四\"(sì,四)听起来很像\"死\"(sǐ,死亡),故答案是C。

(14)D 名词辨析。A组,B排,C队,D双,根据后面For example,gifting $20 is better than $21.比如,送20美元比送21美元好。可知人们相信好事成双,故答案是D。 (15)D 副词辨析。A有时,B从不,C很少,D总是,根据常识可知装进红包里的钱总该是崭新挺括的,故答案是D。

三、阅读理解(共4小题,每小题6分,计30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。

17.(6分)The following is adapted from a promotional film about Yancheng.

Here,you can Here,cars are Here,agriculture is Here,we live Here,the spirit of

scientific in

harmony the Iron Army is

remembered and carried forward. ④

come and go manufactured,as well about

as you please. as happiness.Here,we cultivation,and with nature. ①

open the door toward also for tourism ③ the future by upgrading and education. industries.

Here,a modern city is being built and enriched with passion. Here,broaden your horizon and open your heart. Welcome to Yancheng!

(1)What's the main purpose of the film? A A.To introduce Yancheng to the world.

第22页(共38页)

B.To show the sights of Yancheng. C.To explain the history of Yancheng. D.To describe the development of Yancheng.

(2)\"Here,it is a paradise for animals and also animal lovers. \"can be put in C . A. ① B. ② C. ③ D. ④

(3)What might be the best title for the film? C A.Old Yancheng. B.Busy Yancheng. C.Natural Yancheng. D.Loving Yancheng.

【解答】(1)A.细节理解题。根据\"The following is adapted from a promotional film about Yancheng.以下是改编自一部关于盐城的宣传片。Welcome to Yancheng!欢迎来到盐城!\"可知这部电影的主要目的是向世界介绍盐城。故选A。

(2)C.细节推理题。根据\"Here,we live in harmony with nature.在这里,我们与自然和谐相处。\"可知这里是动物的天堂,也是动物爱好者的天堂。与自然有关。故选C。 (3)C.标题归纳题。根据\"The following is adapted from a promotional film about Yancheng.以下是改编自一部关于盐城的宣传片。Here,you can come and go as you please.来吧,你想来就来,想走就走。Welcome to Yancheng!欢迎来到盐城!\"可知文章说的是自然的盐城。故选C。

18.(8分)Derek Redmond

It was the Olympic Games in Barcelona in 1992;the semi﹣final of the 400 metres.The sun was shining and the crowd were ready for a great race.The British athlete Derek Redmond was a top runner:he had a very good chance of winning a medal.

The race began.At first,Derek was running well.Then,after about 150 metres,he felt a pain in his leg.He fell down on one knee.He had a bad injury and couldn't carry on.The other runners went past him and finished the race.

After about five seconds,Derek got up and started to run again,on one leg only.Some

第23页(共38页)

organizers tried to stop him but he kept going.The crowd

stood up and started to clap.Then another man came onto the track—Derek's father,Jim.His father put his arm around him and said,\"Derek,you don't have to do this.\"Derek replied,\"Yes,do.I have to finish.\"And so together they walked the last 50 metres and crossed the line. When he finally crossed the line,Derek was crying and 60,000 people were cheering him.

Gerlinde Kaltenbrunner

In the summer of 2010,mountaineer Gerlinde Kaltenbrunner was almost at the top of a mountain called K2 in Nepal.She was trying to climb the 8,61 l﹣metre mountain for the fifth time and this time she was climbing with her friend Fredrik Ericsson,

It was about 7 o'clock in the morning and it was snowing a little.The two climbers were getting ready to go up the last 400 metres.Fredrik was trying to tie some rope but he slipped and fell past Gerlinde.He fell 1,000 metres and was killed.

▲ K2 was now a very sad place for her,and she thought perhaps she would never climb the mountain.

But here was something very important that she wanted to do:K2 is one of 14 mountains in the world that are 8,000 metes or higher,and her dream was to climb them all.

So in August 2011 she went back to Nepal and K2,and tried again This time,she got to the top.Her dream was complete.

(1)What information is mentioned in the first story? A.The time Derek spent on the race.

B.The person who crossed the line with Derek. C.The speed Derek ran for the first 150 meters. D.The names of the runners who went past Derek. (2)Which of the following can be put in A . A.Gerlinde went back to base﹣camp. B.Gerlinde went on climbing. C.Gerlinde tied some rope to the rocks. D.Gerlinde wanted to try again.

第24页(共38页)

(3)What did the two main characters have in common? D A.They both came from Britain. B.They both failed the 400﹣metre race.

C.They both had the dream to climb high mountains. D.They were both brave people who didn't give up. (4)What does the writer mainly want to tell us? C A.The most important thing is to win the race. B.When things go wrong,we must stop at once C.When we start something,we should try to finish. D.We shouldn't start a race if we think we can't win.

【解答】(1)B.细节理解题。根据\"And so together they walked the last 50 metres and crossed the line\"可知,第一个故事里提到了和Derek一起冲向终点的人,也就是他的爸爸,故选B。

(2)A.句意猜测题。根据上一段\"He fell 1,000 metres and was killed\"可知,在第一次攀爬中,失去了朋友,所以她回到了大本营,A选项\"Gerlinde回到了大本营\"符合,故选A。 (3)D.推理判断题。根据\"He fell down on one knee.He had a bad injury and couldn't carry on.The other runners went past him and finished the race.After about five seconds,Derek got up and started to run again,on one leg only\"以及\"So in August 2011 she went back to Nepal and K2,and tried again This time,she got to the top.Her dream was complete\"可知,这两个人的共同点但是遇到了某些困难,但最终都没有放弃,故选D。

第25页(共38页)

(4)C.主旨大意题。通读全文可知,作者通过运动员Derek Redmond和登山员Gerlinde Kaltenbrunner的励志故事告诉我们,当我们开始某件事时,应该坚持完成,而不要中途放弃,故选C。 19.(6分)

Tips for being a super﹣organized student Posted 2 hours ago by Amy

I have always admired students who hand in their homework on time and never forget to do it.Me,on the other hand…..OK,I admit.I'm terrible at getting myself organized!

So I was wondering,what are your tips for getting organized?Post your tips below.Thanks! Comments

Gloria:25 May,2021﹣09:36

Recently I've started keeping a small study diary.I write down everything I need to do and when it needs to be done by.Then I write a reminder a few days before the date just in case.It's helping.

Amy:Thanks,Gloria!I agree.

Nick:25 May,2021﹣08:33

The most important thing is to start studying a few weeks before the exams and not leave it until the night before!That's just common sense,I think.

Amy:Nice tip.Thanks,Nick.

Leo:25 May,2021﹣08:06

Hi!Amy.My tip is to have a big noticeboard in your bedroom,divided into different sections.I've got one.It's a whiteboard.I've got a section for each school subject and another one for other stuff.I use board pens to write reminders and I make sure I look at it every day.The best part is when I remove something from the board!

第26页(共38页)

Amy:Great tip.I've got a board.I'll try to use it in

the same way.Thanks,Leo.

(1)Amy started the post to get . A.comments on her homework B.tips on how to be well organized C.suggestions on not forgetting things D.advice on how to do her homework

(2)Which of the following is TRUE? C A.Gloria was the first to give comments. B.Amy didn't agree with what Leo said.

C.Gloria wrote down things she needed to do in a study diary.

D.Nick thought it the most important to study hard the night before the exam.

(3)What did Leo mean by saying \"The best part is when I remove something from the board! \"? D

A.The things he removes are the best part. B.He is good at cleaning the noticeboard.

C.He feels excited when finishing the most difficult task. D.He enjoys the moment when the tasks are completed.

【解答】(1)B.细节理解题。根据\"I'm terrible at getting myself organized!So I was wondering,what are your tips for getting organized\"可知,Amy想知道大家有什么让自己变得井井有条的建议,故选B。

(2)C.推理判断题。根据\"Recently I've started keeping a small study diary.I write down everything I need to do and when it needs to be done by\"可知,Gloria在学习日记中写下她需要做的事情,C表述正确。故选C。

(3)D.句意猜测题。根据\"The best part is when I remove something from the board!\"可知,Leo认为当某些任务被完成时,这是最享受的时刻,故选D。

20.(10分)Narrator:There once was a beautiful princess whose favorite amusement was a golden ball.One day the princess tossed the ball too high,and it landed in the well.As the princess cried over he lost treasure,she heard someone ask a question.

第27页(共38页)

Frog:Why are you so sad,beautiful princess? Narrator:The princess looked around and saw only a frog. Princess:My favorite golden ball fell into the well.

Frog:I can retrieve it for you,but first,you must agree to one condition.You must promise to take me home and be my friend.

Narrator:The princess didn't want to be friends with a frog,but she promised anyway.When the frog brought her the ball,the princess snatched it from him and hurried home!

Frog:What a selfish princess.I'm certain that she has forgotten her promise.I'll just hop over to the castle to remind her.

Narrator:The frog hop﹣hop﹣hopped through the grass and knocked on the heavy door of the castle.

Princess:What are you doing here,you bumbling frog?

Frog:Dear princess,I am here to remind you of the promise you made. Narrator:The princess slammed the door in the frog's face with a big BANG

King:I heard a door slam.What's happening?If you made a promise you must honor it. Narrator:The princess was angry but obeyed her father.So,the king,the princess,and the frog enjoyed dinner together.It was mutton stew,the cook's specialty.

Frog:I was hungry,but now I'm full.Thank you for dinner.Kindly show me to my bed now.Narrator:The princess did as she was asked,but the frog looked sad!

Frog:You have welcomed me into your home,but I can tell that you don't want to be my friend Narrator:The princess's face went red,for what the frog said was true.She bent down to kiss the frog,but ended up kissing a prince.

Frog:I am a prince who was turned into a frog,and your kiss turned me back.Thank you,dear friend!.

Narrator:The prince and princess were wonderful friends from that day on and lived happily ever after.

(1)The reading material above is . A.a poem. B.a play

第28页(共38页)

C.an interview D.a questionnaire

(2)What's the meaning of the underlined word \"retrieve\"? A A.Bring back. B.Take away. C.Break down. D.Put away.

(3)Why did he frog hop over to the castle? D A.To ask the king for help. B.To visit his,friends in the castle. C.To give the ball to the princess. D.To remind the princes of her promise.

(4)What is the right order of what the princess did in the story? ①She went back to the castle. ②She bent down to kiss the frog.

③She got help from the frog and made a promise. ④She obeyed her father and ate the meal with the guest. A. ②④③① B. ③①④② C. ③④①② D. ④③②①

(5)What can we learn from the story? C A.It is often difficult to keep a friendship. B.We shouldn't be afraid of making friends. C.Once you make a promise,you must keep it. D.We should ask for help when we are in trouble.

【解答】(1)B.推理判断题。根据\"Narrator\"可知,有旁白并且以对话的方式阐述故事,这是话剧的表现形式,故选B。

(2)A.词义猜测题。根据前文\"My favorite golden ball fell into the well\"和后文\"When the frog brought her the ball\"可知,公主的金球掉进了井里然后青蛙帮她把金球取回,此处应

第29页(共38页)

是\"取回\"的意思,故选A。

(3)D.细节理解题。根据\"I'm certain that she has forgotten her promise.I'll just hop over to the castle to remind her\"可知青蛙认为公主忘记了诺言,去城堡提醒她。故选D。

(4)B.细节理解题。根据\"but she promised anyway\"可知,公主许下了诺言;根据\"the princess snatched it from him and hurried home\"可知,公主匆忙回到了城堡;根据\"The princess was angry but obeyed her father.So,the king,the princess,and the frog enjoyed dinner together\"可知,公主听从了父亲和青蛙一起共进大餐;根据\"She bent down to kiss the frog\"可知,公主弯腰亲吻了青蛙。故选B。

(5)C.主旨大意题。短文讲述了公主遵守自己许下的承诺,最后青蛙变王子的故事,主要的是要信守承诺。故选C。

四、任务型阅读(共 15小题, 计 20 分)(—)阅读下面短文, 根据短文内容完成表格中所缺信息, 每空一词。(共 10 小题, 每小题10分, 计10分)

21.(10分)Homestays are becoming more and more popular,and people around the world are offering their homes as hotels.Homestays offer cheap places to stay,and the chance for guests to see the area like a local.They are very popular with people who want to stay in another country to study or on holiday.We asked three families who run homestays to tell us about where they live. The Atal family

Our family home is in a small village in the north of Pakistan,in the Himalayan mountains The village is quite small and very quiet.The mountains are extremely beautiful.You can go for long walks and swim in the rivers,but there are no shops,cinemas or cafes. Kate and Julian Foxton

Our two﹣bed house is by the sea in the south﹣west of England.It is about five minutes' drive to the nearest village of Portreath.There are lots of beaches,rivers and forests and it is very quiet.We spend a lot of time reading books,watching films and going for walks.Our area is great for sports like surfing,kayaking and mountain biking.However,the houses here are expensive,which can be a problem for local people.There are no buses or trains here,so it can be difficult to get around without a car。 Chafic and Aline Halwany

Our home is near the centre of Beirut,Lebanon,one of the largest cities in the Middle

第30页(共38页)

East.There are lots of cafes and restaurants,which open late at night.We love it here because it's so friendly and you can always find what you need—lots of people come to stay to learn Arabic and French.However,it can be noisy at night,and there is quite a lot of traffic during the day.

Homestay holidays ﹣A home(1) different from home Families The Atal family (Pakistan)

Advantages

Disadvantages

• It's in a small and quiet village in • There are no shops,cinemas beautiful mountains.

or cafes.

• People can(2) go for long walks and swim there.

Kate and Julian • It takes a short(4) time to the • Houses here are not (6) Foxton(3) beaches,rivers and forests by car. England

cheap .

• It's a good place for(5) sports like • It's difficult to get around surfing,kayaking and mountain biking.

(7) on a car.

Chafic and Aline • Lots of cafes and restaurants(8) open • There is much(10) noise Halwany (Lebanon)

late at night.

at night and lot of traffic

• You can always find(9) what you during the day. need.

【解答】(1)different.考查形容词。根据第1段Homestays are becoming more and more popular,and people around the world are offering their homes as hotels.可知当地居民家居住越来越流行,世界上的人们把他们的家当成宾馆一样提供出来,可知它是与家是不一样的。可知需要填入一个形容词,表示\"不同的\",用different.故答案为different。 (2)go for long walks.考查短语。根据第2段You can go for long walks and swim in the rivers but there are no shops,cinemas or cafes.可知你可以散步且在河里游泳,但是那里没有商店,电影院和咖啡馆,可知需要填入一个短语go for long walks,前面有can,所以用go for long walks。故答案为go for long walks。

(3)England.考查名词。根据第3段Our two﹣bed house is by the sea in the south﹣west of

第31页(共38页)

England.可知可知这个房子在英国西南部,即在英国,可知需要填入一个名词England。故答案为England。

(4)time.考查名词。根据第3段It is about five minutes' drive to the nearest village of Portreath.可知开车去最近的Portreath.的村庄需要大约5分钟,可知需要填入一个名词time,构成句型It takes time to do sth表示\"做某事要花...时间\"。故答案为time。 (5)sports.考查名词。根据第3段Our area is great for sports like surfing,kayaking and mountain biking.可知我们这个区域是运动的很棒的地方,如冲浪,皮划艇和山地自行车,可知需要填入一个名词sports,故答案为sports。

(6)cheap.考查形容词。根据第段However,the houses here are expensive,which can be a problem for local people.可知这里的这些房子很贵,这个可能对于当地人们来说是一个问题,结合空缺处,可知需要填入一个形容词,表示\"便宜的\",用cheap.故答案为cheap。 (7)on.考查介词。根据第3段There are no buses or trains here,so it can be difficult to get around without a car。可知这里没有公交车和火车,所以没有汽车的话是很难出去逛的,可知需要填入一个介词on,用on a car表示\"开车\",故答案为on。

(8)open late.考查动词短语。根据第4段There are lots of cafes and restaurants,which open late at night.可知有很多咖啡馆和餐馆,这些在晚上都很晚营业,可知需要填入一个短语open late.故答案为open late。

(9)what.考查特殊疑问词。根据第4段We love it here because it's so friendly and you can always find what you need—lots of people come to stay to learn Arabic and French.可知我们很喜欢这里,因为它是如此友好且你总是可以找到你需要的﹣﹣很多人来这里学习阿拉伯语和法语,可知需要填入一个特殊疑问词what,故答案为what。

(10)noise.考查名词。根据第4段However,it can be noisy at night,and there is quite a lot of traffic during the day.然而,在晚上很吵,且白天这里交通拥堵,结合空缺处,可知需要填入一个名词,表示\"噪音\",用noise。故答案为noise。 (二)阅读并回答问题、(共5 小题, 每小题2 分, 计10分) 22.(10分)

Eyes always on us

Video cameras are everywhere;schools.theatres and stores.But in recent years, they have entered our homes.Many parents set up cameras at home to watch their children's online classes and homework.Are cameras really helpful?What do students think about it?

第32页(共38页)

Li Ming Zhang Hua

Earlier last year,I liked to lie in bed and When I was in Grade 8,my parent set up videos instead of studying.This watch affected a camera in my room.I really didn't like it my studies and made my grades wore.So my because I felt like there were always eyes parents set up a camera to keep an eye on me. watching me.I felt so uncomfortable that I It worked.With the camera watching,I couldn't sleep well at night

had to do my homework first and make plans Knowing there was a camera around for studying at home.When I was alone at when my friends came to my home、they home,the camera made me feel safe because I would speak quietly and carefully.We couldn't knew that my parents were watching on the have pillow fights I was sad.So I asked my other side.My grades improved after a year.

parents to take the camera away They agreed it as long as I promised to behave well.I feel happy and free now.

回答下面 5 个问题,每题答案不超过5 个词。

(1)What does the underlined word \"they\" in Paragraph 1 refer to? Video cameras . (2)What was the reason for Li Ming's parents' setting up a camera at home? To keep an eye on him.

(3)What happened to Li Ming one year later? His grades improved after a year. (4)Why does Zhang Hua feel happy and free now? His parents agreed to take the camera away as long as he promised to behave well.

(5)What do you think of parents' setting up cameras at home? Cameras are really helpful. 【解答】(1)Video cameras .细节理解题。根据Video cameras are everywhere;schools.theatres and stores.But in recent years,they have entered our homes.可知,摄像头无处不在,学校,剧院,商店。但近年来,它们已经进入我们的家庭。所以第1段中带下划线的\"they\"是摄像头。故答案为Video cameras .

(2)To keep an eye on him.细节理解题。根据So my parents set up a camera to keep an eye on me.可知,所以我的父母安装了一个摄像头来监视我。所以李明父母在家里装相机的原因是为了监视他。故答案为 To keep an eye on him.

第33页(共38页)

(3)His grades improved after a year.细节理解题。根据My grades improved after a year.可知,一年后我的成绩提高了。故答案为His grades improved after a year.

(4)His parents agreed to take the camera away as long as he promised to behave well.细节理解题。根据So I asked my parents to take the camera away .They agreed it as long as I promised to behave well.I feel happy and free now.可知,所以我让我的父母把摄像头拿走。他们同意了,只要我答应好好表现。我现在感到快乐和自由。所以张华现在感到快乐和自由,因为只要他答应好好表现,他的父母同意把摄像头拿走。故答案为His parents agreed to take the camera away as long as he promised to behave well.

(5)Cameras are really helpful.推理表达题。根据Many parents set up cameras at home to watch their children's online classes and homework.So my parents set up a camera to keep an eye on me.It worked.With the camera watching,I had to do my homework first and make plans for studying at home.When I was alone at home,the camera made me feel safe because I knew that my parents were watching on the other side.My grades improved after a year.可知,许多家长在家里安装了摄像机来观看他们的孩子的在线课程和作业。所以我的父母安装了一个摄像头来监视我。它起作用了。在摄像机的监视下,我必须先做家庭作业,制定在家学习的计划。当我一个人在家时,摄像机让我感到安全,因为我知道我的父母在另一边看着我。一年后我的成绩提高了。所以我同意黎明的说法,我觉得父母在家里装摄像头真的有用。答案为 Cameras are really helpful.

五、词汇(共 20小题, 每小题1分, 计 20分)(一)根据句意和汉语提示写出单词, 完成句子。

23.(1分)—Could you tell me the way to the nearest cinema? — Well I'm going there.Just follow me. (跟随)

【解答】跟随,英语表达是:follow.句子是祈使句,用动词原形。 故答案为follow.

24.(1分)No country is safe unless all countries are safe. (除非) 【解答】除非,英语表达是:unless.连词。 故答案为unless.

25.(1分)Jumping the rope is a kind of full﹣body exercise and it is great for the brain (大脑).

【解答】大脑,英语表达是:brain.此处是单数形式。

第34页(共38页)

故答案为brain.

26.(1分)The app about how to learn Chinese is very popular among the foreigners.(在……当中)

【解答】在……当中,英语表达是:among.介词。 故答案为among.

27.(1分)There are many online libraries where you can read books for free ,such as the national Online libraries Library of China and Shanghai Library. (免费的) 【解答】免费的,英语表达是:free.形容词。 故答案为free.

(二)根据句意用所给单词的适当形式填空

28.(1分)If you buy a blind box,you'll get box with a(n) unknown item inside. (known) 【解答】known已知的。根据If you buy a blind box\"如果你买了一个盲盒\"可知,应该得到一个有\"未知的\"物品的盒子。修饰名词用形容词unknown。 故答案为:unknown。

29.(1分)Sandy listened intently to the classical music,losing herself in its beauty. (her) 【解答】lose oneself in sth沉浸在......之中。根据Sandy女子名,可知,填her的反身代词herself\"她自己\"。 故答案为:herself。

30.(1分)Choose wisely how you spend your spare time and with whom you spend it.(wise)

【解答】wise明智的,形容词。这里修饰动词Choose用副词wisely\"明智地\"。 故答案为:wisely。

31.(1分)Li Bai and Du Fu,two of the greatest poets in Chinese history,formed a lasting friendship. (last)

【解答】根据题干,此处作定语修饰friendship,用last的形 容词lasting\"永恒的,持久的\"。 故填lasting.

32.(1分)Scienists have found that plants talk to each other all the time.Their language is a kind of chemical. (plant)

【解答】根据Their\"它们的\"可知,填plant的复数plants\"植物\"作主语。

第35页(共38页)

故答案为:plants。

(三)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。 33.(10分)

Ways to reduce food waste

Food waste is a big problem around the world.While some people (1)t hrow away unwanted food,lots of people in other parts of the world face food shortages.

In order to reduce food waste,many (2)c ountries in the world like German and France have food banks.People and grocery stores can give extra food to them and they can give the food to (3)t hose in need.Shanghai Oasis opened China's first food bank in 2015.In five years,it saved seven million tons of food and (4)h elped 760,000 people. Many fruits and (5)v egetabls go to waste because they look ugly.For example,about 25 to 30 percent of carrots don't make it to the store because of their (6)1 ooks .So try to buy ugly food next time,since it is (7)j ust as good as \"normal\" food. Many Chinese restaurants are telling people to (8)o rder dishes by using the \"N﹣1\"formula. \"N\" (9)s tands for the number of people in your group.So if you're in a group of (10)s ix people,you should order five dishes.

To reduce food waste is a big task,and it needs time.Everyone can do something to make a difference.

【解答】(1)throw.考查动词原形。根据face判断时态为一般现在时,people后谓语动词用原形,结合句意,当人们____不需要的食物,世界上其他地方的很多人面临食物短缺,结合首字母,判断空格处词义为扔,故答案为throw。

(2)countries.考查可数名词复数。many许多,后跟可数名词复数,结合句意,为了减少食物浪费,世界上很多_____,比如德国和法国有食物银行,结合首字母,判断空格处词义为国家,故答案为countries.

(3)those.考查指示代词。结合句意,人们和杂货店可以把额外的食物给他们并且他们可以把食物给需要的____,结合首字母,判断空格处词义为那些人,故答案为those。 (4)helped.考查动词过去式。根据判断时态为一般过去时,谓语动词用过去式,结合句意,五年里,它拯救了七百万吨食物并且_____76万人,结合首字母,判断空格处词义为帮助,故答案为helped。

(5)vegetables.考查可数名词复数。many很多,后跟可数名词复数,结合下文,about 25

第36页(共38页)

to 30 percent of carrots don't make it to the store 可知大约25%到30%的胡萝卜没有到商店,因此判断题目中说到的是蔬菜被浪费,故答案为vegetables.

(6)looks.考查可数名词复数。their为形容词性物主代词,后跟名词,结合上文,Many fruits and vegetables go to waste because they look ugly.可知很多水果和蔬菜浪费因为它们长得丑,因此判断有些胡萝卜因为长相没有放入商店,look为可数名词,用复数表示类别,故答案为looks。

(7)just.考查副词。结合句意,所以下次试着买丑的食物,因为他____和普通食物一样好,结合首字母,判断空格处词义为只是,故答案为just。

(8)order.考查动词原形。to后跟动词原形表示目的,根据you should order five dishes.你应该点五份餐,判断中国餐馆让人们用\"N﹣1\"的方式点餐,故答案为order。 (9)stands.考查动词的第三人称单数形式。全文用一般现在时叙事,\"N\"后谓语动词用第三人称单数形式,结合句意,\"N\"____你们一行人的数量,结合首字母,判断空格处词义为代表,stand for短语,意为代表,故答案为stands。

(10)six.考查基数词。结合上文,Many Chinese restaurants are telling people to order dishes by using the \"N﹣1\"formula. \"N\" stands for the number of people in your group.可知很多中国餐厅告诉人们用\"N﹣1\"的公式点餐,\"N\"代表你们一行人的数量,因此判断应该点五份餐的时候是六个人,故答案为six。 六、书面表达(共1 题,计20 分)

34.(20分)初中三年,我们都有一些难以忘怀的经历。学校英语俱乐部将组织题为\"An Unforgettable Experience\"的征文比赛。请根据提示,写一篇短文参赛。 1.What was the experience? 2.What have you learned from it? 注意事项:

(1)词数:100 词左右(文章开头已给出,不计入总词数); (2)文中不能出现真实姓名、校名等信息;

(3)文章必须包含所有要点,可适当发挥,使短文连贯、通顺。

An Unforgettable Experience

Looking back on the past three years,everyone had some unforgettable experiences. . 【解答】

第37页(共38页)

An Unforgettable Experience

Looking back on the past three years,everyone had some unforgettable experiences.(点题) Last Saturday afternoon,we had a football competition against the team from the senior class in our school.Though inferior in skills and experience,our team showed great enthusiasm and fought hard.As a member of our team,I used every chance to catch the ball and pass it on to my teammates.However,the senior team showed great skills in their performance.Unluckily,we lost the game,but we all felt satisfied as we had gone all out on the sports field.【高分句型一】(经历的过程)

From this experience,I've learned that,whenever we face challenges,we should fight hard instead of being discouraged or even giving up. 【高分句型二】Meanwhile,we should make full use of every opportunity to improve ourselves.(学到了什么)

第38页(共38页)

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- fenyunshixun.cn 版权所有 湘ICP备2023022495号-9

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务