您好,欢迎来到纷纭教育。
搜索
您的当前位置:首页2021-2022学年北京市昌平区九年级(上)期末英语试卷

2021-2022学年北京市昌平区九年级(上)期末英语试卷

来源:纷纭教育
2021-2022学年北京市昌平区九年级(上)期末英语试卷

试题数:20,总分:60

1.(单选题,0.5分)Mr.Smith is kind and friendly to everyone.We all like .( ) A.her B.him C.it D.them

2.(单选题,0.5分)What about playing tennis me in the new sports center?( ) A.to B.of C.with D.from

3.(单选题,0.5分)- was the concert last night? -It was fantastic.( ) A.How B.Where C.When D.What

4.(单选题,0.5分)I don't like rainy days wet weather makes me feel uncomfortable.( ) A.if B.or C.but D.because

5.(单选题,0.5分)- Can you finish the task tonight? - Sorry,I .I have too much homework to do.( ) A.needn't B.can't C.mustn't D.shouldn't

6.(单选题,0.5分)- Which kind of music do you like ______, folk music or pop music? - Oh, folk music.( ) A.well B.better C.best D.the best

7.(单选题,0.5分)David is crazy about volleyball,and he volleyball every day.( ) A.plays B.played C.will play D.is playing

8.(单选题,0.5分)- I called you at seven yesterday evening,but nobody answered. - I'm sorry.I my little sister with her homework.( ) A.help B.am helping C.was helping D.helped

9.(单选题,0.5分)-Henry,your sweater is so beautiful! -Thanks.My mum it for me last weekend.( ) A.buys B.bought C.has bought D.will buy

10.(单选题,0.5分)It's nice to see you again.We each other since we graduated.( A.see B.won't see C.didn't see D.haven't seen

11.(单选题,0.5分)- Grandma,who is the cute girl in this photo? - It's your mother.It about 30 years ago.( ) A.takes B.are taken C.took D.was taken

) 12.(单选题,0.5分)-Can you tell me the sports meeting? -Next Friday.( ) A.when we had B.when will we have C.when did we have D.when we will have

13.(填空题,8分)At school,some students often mimicked (模仿) the way Amy walked.Amy was really tired of it.She couldn't help thinking about teasing (嘲笑) from some students.Even in a classroom full of other students,teasing made her feel(1)___ .

Her mother knew that things were not going well at school these days.One day,she said to Amy, \"There's a New Year(2)___ Competition on the radio.Write a letter to the organizer,and you might win a prize. \"Then Amy wrote a letter quietly as follows.

Dear Sir/ Madam, My name is Amy.I have a(3)___ at school.Can you help me?Kids laugh at me because of the way I walk and run.I have cerebral palsy (脑瘫).I just want one day that no one laughs at me or makes fun of me. Love, Amy When Amy's letter arrived at the radio station,the manager named Lee Tobin read it carefully.He knew cerebral palsy was a muscle illness which might (4)___ most of Amy's schoolmates because they knew little about it.

He thought it would be necessary for the people in Fort Wayne to hear about this special girl and her unusual wish.Mr.Tobin called up the local newspaper and Amy's story(5)___ soon after that.

During that unforgettable New Year holiday,over two thousand people from all over the world sent Amy letters of friendship and(6)___ her.She realized that no leasing could ever make her feel lonely again.

Many people,who had the same experience,thanked Amy for acting(7)___ to speak up.Others encouraged her to ignore (无视) teasing and to carry her head high.

Amy did(8)___ her wish of a special day without teasing at her school.Actually,teachers and students talked together about how bad teasing could make others feel.Amy taught everyone an unforgettable lesson.

(1)A.lonely (2)A.Gift (3)A.plan (4)A.frighten

B.glad B.Star B.chance B.confuse

C.hopeful C.Wish C.mistake C.interrupt

D.ill D.Song D.problem D.hurt

(5)A.ended (6)A.missed (7)A.carelessly (8)A.get

14.(填空题,6分)

B.spread B.refused B.blindly B.make C.continued C.supported C.bravely C.expect D.developed D.questioned D.curiously D.describe

Homemade Gifts

There are plenty of reasons to prepare a homemade gift,from wanting your gifts to be more meaningful to the need to save money.But no matter why you're looking for homemade gift ideas,you've certainly come to the right place!

Yogurt Jar ( 酸奶罐) Candles from Smith Do you like yogurts in glass jars?The jars are too cute to send to the rubbish!Recycle them into these shining wish candles.It's a simple and fun project that also makes a great gift. Handprint Apron (围裙) from Alice Grandparents are known to prefer emotional gifs,so making this handprint apron is a wonderful choice!Kids take turns making painted handprints on the apron.It's a practical gift that will make any grandparent smile every time they pull it on. Painted Bottles from Fiona I just love these painted bottles,and the person who receives them could use them in 50 many different ways!They could use them for holding fresh or dried flowers,or as a pencil cup,or just as a cute decoration. \"Places You've Lived\" Map from Peter Maps are a fun way to add colors and interests to your decoration (装饰)!This simple project will help you (or the person you gift it to) remember all the places you've called home in a beautiful and meaningful way. (1)Who advises to make a handprint Apron? ___ A.Alice. B.Peter. C.Fiona. D.Smith.

(2)Why is \"Places You've Lived\" Map a good choice according to the passage? ___ A.It's the cheapest but most meaningful of all. B.It will help remember all the places called home. C.It can be used for holding fresh or dried flowers.

D.It's a simple and fun project that also helps with recycling.

(3)Which of the following is made of the recycled material according to the passage? ___

A.The Painted Bottle. B.The Handprint Apron. C.The Yogurt Jar Candle. D.The \"Places You've Lived\" Map.

15.(填空题,6分)When I was growing up,I had an old neighbour named Doctor Gibbs.He didn't look like any other doctor I'd ever known.He never shouted to us for playing in his yard,and was always very kind.

When Doctor Gibbs wasn't saving lives,he was planting trees.He had interesting opinions about planting trees.He hardly watered his new trees,which was quite different from others.Once I asked why and he told me that watering plants overprotected them because it made them grow weaker.He said, \"Without enough water,they will have to grow deeper roots in order to search for water themselves.Having deeper roots helps them be stronger and live longer.

Doctor Gibbs died a couple of years after I left home.Every now and then,I walked by his house and looked at the trees that I'd watched him plant about 25 years ago.They were all tall and strong.

I planted a couple of trees myself a few years ago.Two years of caring for these trees meant they grew u weak.Hard environment seemed to benefit Doctor Gibbs' trees in ways comfort never could.

When my son was a little baby,my wife and I often wished that his life would be easy.But now I've been thinking that it's time to change our thought.I know he is going to meet with

difficulties.There's always a cold wind blowing somewhere.What we need to do is expecting him to have deep roots,so when the rains fall and the winds blow,he won't be beaten.

(1)Why did Doctor Gibbs hardly water his new trees? ___ A.He was careless and didn't like taking care of trees. B.He was too busy in saving lives to water them often. C.He believed overprotecting them made them weaker. D.He thought it was enough to give the best wishes to trees.

(2)What were the trees planted by Dr Gibbs like after 25 years? ___ A.Tall and strong. B.Short and weak. C.Short but strong. D.Tall but weak.

(3)Which is probably the author's wish for his son now? ___

A.Meet people like Dr Gibbs in the future. B.Be lucky and experience less difficulties. C.Stay away from dangerous things in his life. D.Be able to stand the rains and winds in his life.

16.(填空题,6分)Chinese Astronaut Bridges Gender ( 性别) Gap Wang Yaping,a 41-year-old female ( 女性) astronaut became the first Chinese woman to enter China's space station.China's landmark six-

month journey in space has increased a lot of curiosity about the differences between male and female astronauts.

\"Astronauts need to meet high physical and emotional standards,so female astronauts will not be exception (特例) from this expectation,\" said Pang Zhihao,a spaceflight researcher in Beijing.

\"Different from many people's opinion that it is inconvenient for women to take part in long-term spaceflights,female astronauts actually have many advantages over their male partners in space missions,\" Pang said.

Researches on missions with female members in the past have found many physiological indices (生理指数) in women are better than those in males.They are more likely to stay away from iron poisoning,irregular heartbeat and other illnesses.

\"Women are usually more careful and normally better at communicating.These advantages are useful in space flights.The presence of a female astronaut brings more possibilities for the mission,\" Pang said,saying he looks forward to Wang's success.

\"This is not only an honor,but also a chance for us to research the various advantages female astronauts have when walking into the space ,\" Pang said. \"Their generally smaller size is an advantage,as they'll be able to control their weight better and,as a result,perform a wider variety of tasks. \"

In addition,astronauts often do indoor experiments,and Wang Yaping is not different there.\" She plans to study aerospace medicine and space life to prepare future female astronauts for long-term stays in space,\" Pang said,\"As part of her mission,she is glad to give her second space-based speech during her stay,encouraging young people to go for their space dreams.\" In order to provide a comfortable living environment for her journey,Tianzhou 3,a spacecraft carrying supplies to the China space station,has sent some necessary supplies that keep her clean and healthy.A special spacesuit was also prepared for Wang's outdoor activities,lighter than the male's.

(1)What can we know about female astronauts from Para.2-6? ___

A.They are worse at communicating than males. B.They can do fewer dangerous tasks than males. C.They have a more proper size than males generally. D.They are more likely to have an illness than males.

(2)What does Wang Yaping need to do like male astronauts? ___ A.She gives the second space-based speech. B.She studies Chinese medicine and space life. C.She provides a comfortable living environment. D.She meets high physical and emotional standards.

(3)What is the writer's main purpose in writing this passage? ___ A.To stress the importance of sending more female astronauts. B.To discuss the problems that female astronauts probably meet. C.To show the advantages that female astronauts have over males. D.To remind us of the risk of finishing tasks for female astronauts.

17.(填空题,8分)If you've decided to read more,you're not alone.However,one of the challenges with books is making time to read them all.In a classic guide How to Read a Book,Mortimer J.Adler and Charles Van Doren provide a solution:Don't try to read all of them,because most of them aren't worth it.You can get the best ideas from most books simply by skimming them.Skimming also prepares you to learn more when you actually read the book. There are two levels of Adler and Van Doren's method of skimming.One includes looking through contents ( 目录) and conclusions of each chapter and making notes of what you already know or whether this book has information you want to learn.The second is known as speed reading,which is basically reading through a book really fast,just to get a surface-level understanding of it.

In order to get knowledge quickly,people try their best to study and take use of skills,but the obsession with reading faster and learning more is not completely right.Reading two books doesn't make a person twice as learned as a person who reads one book twice ( or even once,carefully).

Here's how you can really use skimming to your advantage.

Don't feel bad for skimming instead of reading.If the book was any good,it's likely to realize how important it is for you to read the whole thing when you skim the book.

When you read for inspiration that you can use to your work,you need to read documents (文件) for your work,or to improve your skills.Then there's no doubt that skimming will be quite useful.

When you do find a book you like,don't try to rush through it to the end.Slow down and take

notes.Reread certain parts you don't understand in detail.Connect the book's ideas with other ideas or experiences you have.

Skimming is simply a tool to support the overall reading experience.It helps you choose the right thing to read.Learning is not about how many books you read,or even how fast you read.It's about what you get from each of those books.

(1)What can we know from Mortimer J.Adler and Charles Van Doren? ___ A.Readers need to connect the book's ideas with theirs. B.It's impossible to read all the books for most readers. C.Skimming helps us to learn more when actually reading. D.We can get the best ideas from books simply by skimming.

(2)What does the underlined word \"obsession\" probably mean? ___ A.The idea which is wrong or untrue. B.The state of being crazy about something. C.The method that people use to solve problems. D.The act of disagreeing with something strongly.

(3)According to the passage,readers will ___ by skimming. A.have the best reading experience B.reread a book as fast as possible C.feel regretful for reading part of the book D.judge whether they need to read the whole book (4)What is the passage mainly about? ___ A.The opinions on skimming from different people. B.The importance of reading books fast by skimming. C.The methods of reading uninteresting books by skimming. D.The suggestions of reading books effectively by skimming. 18.(问答题,10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。

The actor Christopher Reeve is best known as the star of four Superman

movies.However,something terrible happened to him on May 27,1995.His head landed first and badly hurt when he was thrown from his horse in an accident.

Reeve's life was saved by doctors,but the fighting against his hard life was just beginning,as the actor would never be able to feel anything below his neck,breathe without help from a machine or do any physical activity on his own again.

During this time,Reeve felt like he had lost all hope.He wished that he was dead and even thought of ending his own life.It was only because of the support of his wife,family and friends

that he found the hope and courage to live again.

Reeve put his heart into learning everything he could about his injuries.He took lots of exercises.Reeve never met his goal of getting back on his feet,but he made great

progress.Shortly after,he managed to return to his film work by directing,producing and even starring in films.He also wrote a book about his experience and returned to his charity

work.Reeve became an energetic supporter for people with back injuries and disabilities,raising millions of dollars in support of medical research.\" What I do is based on powers we all have inside us and you don't have to be a 'superman' to do it.\" His attitude encouraged many people who were stuck in illness. \"With the progress of new medical research,I'm confident that people like me would be able to walk again one day.So you can see.I'm too busy with living to think of giving up!\"

His ten-yearlong fighting came to an end on October 10,2004,at the age of 52.His active performance for the disabled proved more superhuman than anything that could be dreamed up for the big screen.

(1)When was Christopher Reeve thrown from his horse? ___

(2)Who helped him find the hope to live again? ___

(3)Did he get back on his feet finally? ___

(4)What charity work did he do? ___

(5)What do you think of Christopher?Why do you think so? ___

19.(问答题,5分)当今科技日新月异,各种发明不断涌现。高科技产品在我们生活中不可或缺,如智能手机、自动语音识别技术(ASR)、二维码(QR code)等;服务类产品也蓬勃发展,如网上购物、共享经济(sharing economy)、外卖服务( take-away service) 等。 假如你是李华,你校英语报社近期计划开设\"科技改变生活\"版面,现面向全校学生征集相关素材。请你以\"An Important Invention\" 为题投稿,介绍一款你认为重要的发明,简单描述它并说明你选择它的原因。

提示词语:search and store information,benefit,provide,convenient 提示问题:

●In your opinion,what is an important invention for people?Please describe it. ●Why do you think it is important?

I'm Li Hua,from Class 3,Grade 9. I hope my idea can be taken.Thanks!

20.(问答题,5分)在校园生活和家庭生活中,我们经常会遇到一些困难。在克服这些困难的过程中,我们收获了解决问题的经验和能力并逐步成长。

某网站正在开展以\"困难助我成长\"为主题的英文演讲活动。假如你是李华,请用英语撰写一篇演讲稿。谈谈你曾遇到过的一个困难,你是如何面对并战胜它的,以及克服困难后的收获。 提示词语:shy,suggestion,encourage ,confident 提示问题:

●What difficulty did you meet? ●What did you do to deal with it? ●How did you feel after dealing with it?

Everyone meets difficulties on the way to success. Thanks for your listening!

2021-2022学年北京市昌平区九年级(上)期末英语试卷

参与试题解析

试题数:20,总分:60

1.(单选题,0.5分)Mr.Smith is kind and friendly to everyone.We all like .( ) A.her B.him C.it D.them

【正确答案】:B

【解析】:史密斯先生对每个人都亲切友好。我们都喜欢他。

【解答】:A.her她;B.him他;C.it它;D.them他们;根据题干可知like后接人称代词宾格,这里说的是Mr.Smith,所以用him。 故选:B。

【点评】:仔细分析句子的结构,掌握人称代词的用法。

2.(单选题,0.5分)What about playing tennis me in the new sports center?( ) A.to B.of C.with D.from

【正确答案】:C

【解析】:在新的体育中心和我打网球怎么样?

【解答】:to表示方向;of...的;with和;from从。根据句意可知,这里表示\"和我一起打网球\",所以with符合题意。 故选:C。

【点评】:辨析选项中介词的意思,理解题意,结合语境完成试题。

3.(单选题,0.5分)- was the concert last night? -It was fantastic.( ) A.How B.Where C.When D.What

【正确答案】:A

【解析】:--昨晚的音乐会怎么样? --它很棒。

【解答】:How怎么样;Where在哪里;When什么时候;What什么。根据It was fantastic.\"它很棒。\"可知,对程度提问用How。 故选:A。

【点评】:疑问词通常用来构成疑问句,要根据具体的语境,分清疑问词的用法,选择合适答案。

4.(单选题,0.5分)I don't like rainy days wet weather makes me feel uncomfortable.( ) A.if B.or C.but D.because 【正确答案】:D

【解析】:我不喜欢雨天,因为潮湿的天气使我感觉不舒服。

【解答】:if如果;or或者;but但是;because因为;根据句意,我不喜欢雨天,潮湿的天气使我感觉不舒服,此处是表示原因。 故选:D。

【点评】:本题考查连词辨析,基础题,熟悉选项的含义,再根据题干即可作出选择。 5.(单选题,0.5分)- Can you finish the task tonight? - Sorry,I .I have too much homework to do.( ) A.needn't B.can't

C.mustn't D.shouldn't 【正确答案】:B

【解析】:-你今晚可以完成任务吗? -抱歉,我不能。我有太多作业要做。

【解答】:Can you finish the task tonight?是情态动词can引导的一般疑问句,其否定回答还是用can,后加not,缩写为can't。 故选:B。

【点评】:本题考查情态动词辨析,基础题,要求学生掌握情态动词can的用法是解题的关键,再根据题干即可作出选择。

6.(单选题,0.5分)- Which kind of music do you like ______, folk music or pop music? - Oh, folk music.( ) A.well B.better C.best D.the best 【正确答案】:B

【解析】:--你更喜欢哪种音乐,民间音乐还是流行音乐? --哦,民间音乐.

【解答】:从 folk music or pop music这里是两者比较,用比较级. 故选:B.

【点评】:根据句意,用合适的比较级或最高级完成本题.

7.(单选题,0.5分)David is crazy about volleyball,and he volleyball every day.( ) A.plays B.played C.will play D.is playing 【正确答案】:A

【解析】:大卫对排球很着迷,他每天都打排球。

【解答】:根据every day,可知时态是一般现在时,主语he接动词第三人称单数形式。 故选:A。

【点评】:熟悉一般现在时的用法,结合题意,给出答案。

8.(单选题,0.5分)- I called you at seven yesterday evening,but nobody answered. - I'm sorry.I my little sister with her homework.( ) A.help B.am helping C.was helping D.helped 【正确答案】:C

【解析】:--我昨晚七点给你打电话,但是没有人接听。 --对不起。我正帮助我小妹妹做作业。

【解答】:根据前面的句子可知,问的是\"昨晚七点\"发生的事情,要用过去进行时,其构成为was/were+现在分词。 故选:C。

【点评】:抓住时间状语是解题的关键,再结合选项选择合适的时态。 9.(单选题,0.5分)-Henry,your sweater is so beautiful! -Thanks.My mum it for me last weekend.( ) A.buys B.bought C.has bought D.will buy 【正确答案】:B

【解析】:-亨利,你的毛衣真漂亮! -谢谢。我妈妈上周末给我买的。

【解答】:根据last weekend,可知时态是一般过去时,用动词过去式bought。 故选:B。

【点评】:熟悉一般过去时的用法,结合题意,给出答案。

10.(单选题,0.5分)It's nice to see you again.We each other since we graduated.( )

A.see B.won't see C.didn't see D.haven't seen 【正确答案】:D

【解析】:很高兴再次见到你。我们毕业后就没见过面。

【解答】:根据since we graduated,可知这是现在完成时的标志。主语we接have+过去分词。 故选:D。

【点评】:熟悉现在完成时的用法,结合题意,给出答案。 11.(单选题,0.5分)- Grandma,who is the cute girl in this photo? - It's your mother.It about 30 years ago.( ) A.takes B.are taken C.took D.was taken 【正确答案】:D

【解析】:-奶奶,照片里那个可爱的女孩是谁? -是你妈妈。这是大约30年前拍的。

【解答】:根据题干,可知句子的主语是动作的承受者,用被动语态。由30 years ago可知时态是一般过去时,主语it接was+过去分词。 故选:D。

【点评】:熟悉一般过去时被动语态的用法,结合题意,给出答案。 12.(单选题,0.5分)-Can you tell me the sports meeting? -Next Friday.( ) A.when we had B.when will we have C.when did we have D.when we will have 【正确答案】:D

【解析】:—你能告诉我我们将在什么时候举行运动会吗? —下周五。

【解答】:根据题干,可知\"____the sports meeting\"是宾语从句,从句应用陈述语序,因此排除B和C;根据答语\"Next Friday.\"下周五。可知从句应是一般将来时,因此排除A。 故选:D。

【点评】:掌握宾语从句的结构和用法,结合题干和语境,给出答案。

13.(填空题,8分)At school,some students often mimicked (模仿) the way Amy walked.Amy was really tired of it.She couldn't help thinking about teasing (嘲笑) from some students.Even in a classroom full of other students,teasing made her feel(1)___ .

Her mother knew that things were not going well at school these days.One day,she said to Amy, \"There's a New Year(2)___ Competition on the radio.Write a letter to the organizer,and you might win a prize. \"Then Amy wrote a letter quietly as follows.

Dear Sir/ Madam, My name is Amy.I have a(3)___ at school.Can you help me?Kids laugh at me because of the way I walk and run.I have cerebral palsy (脑瘫).I just want one day that no one laughs at me or makes fun of me. Love, Amy When Amy's letter arrived at the radio station,the manager named Lee Tobin read it carefully.He knew cerebral palsy was a muscle illness which might (4)___ most of Amy's schoolmates because they knew little about it.

He thought it would be necessary for the people in Fort Wayne to hear about this special girl and her unusual wish.Mr.Tobin called up the local newspaper and Amy's story(5)___ soon after that.

During that unforgettable New Year holiday,over two thousand people from all over the world sent Amy letters of friendship and(6)___ her.She realized that no leasing could ever make her feel lonely again.

Many people,who had the same experience,thanked Amy for acting(7)___ to speak up.Others encouraged her to ignore (无视) teasing and to carry her head high.

Amy did(8)___ her wish of a special day without teasing at her school.Actually,teachers and students talked together about how bad teasing could make others feel.Amy taught everyone an unforgettable lesson.

(1)A.lonely

B.glad

C.hopeful

D.ill

B.Star C.Wish (2)A.Gift

B.chance C.mistake (3)A.plan

B.confuse C.interrupt (4)A.frighten

B.spread C.continued (5)A.ended

B.refused C.supported (6)A.missed

B.blindly C.bravely (7)A.carelessly

B.make C.expect (8)A.get

【正确答案】:[1]A; [2]C; [3]D; [4]B; [5]B; [6]C; [7]C; [8]A

D.Song D.problem D.hurt

D.developed D.questioned D.curiously D.describe

【解析】:文章讲述了一个患有脑瘫的学生Amy,经历被同学取笑后,坚强地生活,并以个人经历鼓励了其他和她有同样遭遇的人。

【解答】:(1)A.形容词辨析。A.lonely孤单的;B.glad开心的;C.hopeful有希望的;D.ill生病的;结合下文She realized that no leasing could ever make her feel lonely again,可知是lonely,原词复现。句意,取笑也让她感到孤独。故选:A。

(2)C.名词辨析。A.Gift礼物;B.Star星星;C.Wish祝愿;D.Song歌曲;文章尾部提到了wish,所以这里是原词复现。句意,\"广播里有一个新年愿望比赛\"。故选:C。

(3)D.名词辨析。A.plan计划;B.chance机会;C.mistake错误;D.problem问题;下文提到了具体的问题Kids laugh at me,所以是problem。句意,我叫艾米,我在学校遇到些问题。故选:D。

(4)B.动词辨析。A.frighten害怕;B.confuse迷惑;C.interrupt打扰;D.hurt伤害;结合下文,不知道所以才会感到迷惑。句意,他知道脑瘫是一种肌肉疾病,这可能会让艾米的大多数同学感到困惑,因为他们对它知之甚少。故选:B。

(5)B.动词辨析。A.ended结束;B.spread蔓延;C.continued继续;D.developed发展;结合上文Mr.Tobin called up the local newspaper,联系了当地报纸,所以是传开了。句意,艾米的故事很快就传开了。故选:B。

(6)C.动词辨析。A.missed错过;B.refused拒绝;C.supported支持;D.questioned质问;结合上文,大家都给她写信,就是支持她。句意,来自世界各地的两千多人给艾米寄来了友情信件并支持她。故选:C。

(7)C.副词辨析。A.carelessly粗心地;B.blindly盲目地;C.bravely勇敢地;D.curiously好奇地;句意,很多有相同经历的人,都感谢艾米勇敢地发声。故选:C。

(8)A.动词辨析。A.get得到;B.make制作;C.expect期待;D.describe描述;get one′s wish,得到某人的愿望。句意,艾米确实实现了她的愿望,在学校里度过了一个不受取笑的特殊日子。故选:A。

【点评】:首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。 14.(填空题,6分)

Homemade Gifts

There are plenty of reasons to prepare a homemade gift,from wanting your gifts to be more meaningful to the need to save money.But no matter why you're looking for homemade gift ideas,you've certainly come to the right place!

Yogurt Jar ( 酸奶罐) Candles from Smith Do you like yogurts in glass jars?The jars are too cute to send to the rubbish!Recycle them into these shining wish candles.It's a simple and fun project that also makes a great gift. Handprint Apron (围裙) from Alice Grandparents are known to prefer emotional gifs,so making this handprint apron is a wonderful choice!Kids take turns making painted handprints on the apron.It's a practical gift that will make any grandparent smile every time they pull it on. Painted Bottles from Fiona I just love these painted bottles,and the person who receives them could use them in 50 many different ways!They could use them for holding fresh or dried flowers,or as a pencil cup,or just as a cute decoration. \"Places You've Lived\" Map from Peter Maps are a fun way to add colors and interests to your decoration (装饰)!This simple project will help you (or the person you gift it to) remember all the places you've called home in a beautiful and meaningful way. (1)Who advises to make a handprint Apron? ___ A.Alice. B.Peter. C.Fiona. D.Smith.

(2)Why is \"Places You've Lived\" Map a good choice according to the passage? ___ A.It's the cheapest but most meaningful of all. B.It will help remember all the places called home. C.It can be used for holding fresh or dried flowers.

D.It's a simple and fun project that also helps with recycling.

(3)Which of the following is made of the recycled material according to the passage? ___ A.The Painted Bottle.

B.The Handprint Apron. C.The Yogurt Jar Candle. D.The \"Places You've Lived\" Map. 【正确答案】:[1]A; [2]B; [3]C

【解析】:文章主要介绍了四个自制礼物,包括酸奶罐蜡地、手印围裙、彩瓶子和\"你住过的地方\"地图。

【解答】:(1)A.细节理解题。根据第二栏\"Handprint Apron from Alice\"可知,Alice建议制作手印围裙。故选A。

(2)B.细节理解题。根据最后一栏\"This simple project will help you (or the person you gift it to) remember all the places you've called home\"可知。这张地图会让人记住所有住过的地方。故选B。

(3)C.细节理解题。根据第一栏\"Recycle them into these shining wish candles.\"可知,酸奶罐蜡烛是由回收材料制成的。故选C。

【点评】:首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。

15.(填空题,6分)When I was growing up,I had an old neighbour named Doctor Gibbs.He didn't look like any other doctor I'd ever known.He never shouted to us for playing in his yard,and was always very kind.

When Doctor Gibbs wasn't saving lives,he was planting trees.He had interesting opinions about planting trees.He hardly watered his new trees,which was quite different from others.Once I asked why and he told me that watering plants overprotected them because it made them grow weaker.He said, \"Without enough water,they will have to grow deeper roots in order to search for water themselves.Having deeper roots helps them be stronger and live longer.

Doctor Gibbs died a couple of years after I left home.Every now and then,I walked by his house and looked at the trees that I'd watched him plant about 25 years ago.They were all tall and strong.

I planted a couple of trees myself a few years ago.Two years of caring for these trees meant they grew u weak.Hard environment seemed to benefit Doctor Gibbs' trees in ways comfort never could.

When my son was a little baby,my wife and I often wished that his life would be easy.But now I've been thinking that it's time to change our thought.I know he is going to meet with

difficulties.There's always a cold wind blowing somewhere.What we need to do is expecting him

to have deep roots,so when the rains fall and the winds blow,he won't be beaten.

(1)Why did Doctor Gibbs hardly water his new trees? ___ A.He was careless and didn't like taking care of trees. B.He was too busy in saving lives to water them often. C.He believed overprotecting them made them weaker. D.He thought it was enough to give the best wishes to trees.

(2)What were the trees planted by Dr Gibbs like after 25 years? ___ A.Tall and strong. B.Short and weak. C.Short but strong. D.Tall but weak.

(3)Which is probably the author's wish for his son now? ___ A.Meet people like Dr Gibbs in the future. B.Be lucky and experience less difficulties. C.Stay away from dangerous things in his life. D.Be able to stand the rains and winds in his life. 【正确答案】:[1]C; [2]A; [3]D

【解析】:本文主要讲述了吉布斯医生不给自己所种的树浇很多水以及背后的原因所带给作者的启示。

【解答】:(1)C.细节理解题。根据he told me that watering plants overprotected them because it made them grow weaker.他告诉我,给植物浇水过度保护了它们,因为浇水会让它们变得更虚弱。可知C选项表述正确。故选C。

(2)A.细节理解题。根据They were all tall and strong.可知他们都又高又壮。故选A。 (3)D.细节理解题。根据I know he is going to meet with difficulties.There's always a cold wind blowing somewhere.What we need to do is expecting him to have deep roots,so when the rains fall and the winds blow,he won't be beaten.我知道他会遇到困难。某处总有冷风吹过。我们需要做的是期待他有深厚的根基,这样当下雨刮风的时候,他就不会被打败。可知作者现在对儿子的愿望可能是能够承受生活中的风雨。故选D。

【点评】:做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破,掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,便可得出答案。

16.(填空题,6分)Chinese Astronaut Bridges Gender ( 性别) Gap Wang Yaping,a 41-year-old female ( 女性) astronaut became the first Chinese woman to enter China's space station.China's landmark six-

month journey in space has increased a lot of curiosity about the differences between male and female astronauts.

\"Astronauts need to meet high physical and emotional standards,so female astronauts will not be exception (特例) from this expectation,\" said Pang Zhihao,a spaceflight researcher in Beijing.

\"Different from many people's opinion that it is inconvenient for women to take part in long-term spaceflights,female astronauts actually have many advantages over their male partners in space missions,\" Pang said.

Researches on missions with female members in the past have found many physiological indices (生理指数) in women are better than those in males.They are more likely to stay away from iron poisoning,irregular heartbeat and other illnesses.

\"Women are usually more careful and normally better at communicating.These advantages are useful in space flights.The presence of a female astronaut brings more possibilities for the mission,\" Pang said,saying he looks forward to Wang's success.

\"This is not only an honor,but also a chance for us to research the various advantages female astronauts have when walking into the space ,\" Pang said. \"Their generally smaller size is an advantage,as they'll be able to control their weight better and,as a result,perform a wider variety of tasks. \"

In addition,astronauts often do indoor experiments,and Wang Yaping is not different there.\" She plans to study aerospace medicine and space life to prepare future female astronauts for long-term stays in space,\" Pang said,\"As part of her mission,she is glad to give her second space-based speech during her stay,encouraging young people to go for their space dreams.\" In order to provide a comfortable living environment for her journey,Tianzhou 3,a spacecraft carrying supplies to the China space station,has sent some necessary supplies that keep her clean and healthy.A special spacesuit was also prepared for Wang's outdoor activities,lighter than the male's.

(1)What can we know about female astronauts from Para.2-6? ___ A.They are worse at communicating than males. B.They can do fewer dangerous tasks than males. C.They have a more proper size than males generally. D.They are more likely to have an illness than males.

(2)What does Wang Yaping need to do like male astronauts? ___ A.She gives the second space-based speech. B.She studies Chinese medicine and space life. C.She provides a comfortable living environment. D.She meets high physical and emotional standards.

(3)What is the writer's main purpose in writing this passage? ___ A.To stress the importance of sending more female astronauts. B.To discuss the problems that female astronauts probably meet. C.To show the advantages that female astronauts have over males. D.To remind us of the risk of finishing tasks for female astronauts. 【正确答案】:[1]C; [2]D; [3]C

【解析】:本文主要展示了女性宇航员比男性宇航员的优势。

【解答】:(1)C.细节理解题。根据Their generally smaller size is an advantage,as they'll be able to control their weight better and,as a result,perform a wider variety of tasks.他们通常体型更小,这是一个优势,因为他们能够更好地控制体重,从而执行更广泛的任务。可知C选项表述正确。故选C。

(2)D.细节理解题。根据Astronauts need to meet high physical and emotional standards,so female astronauts will not be exception (特例) from this expectation,宇航员需要达到很高的身体和情感标准,所以女性宇航员也不例外\" 可知D选项符合题意。故选D。

(3)C.推理判断题。通读全文,尤其是根据 \"Different from many people's opinion that it is inconvenient for women to take part in long-term spaceflights,female astronauts actually have many advantages over their male partners in space missions,\" Pang said.\"与许多人认为女性不方便参加长期太空飞行的观点不同,女性宇航员在太空任务中实际上比男性伴侣有很多优势,\"庞志浩说。以及结合全文可知本文主要的目的是展示女性宇航员比男性宇航员的优势。故选C。

【点评】:做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破,掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,便可得出答案。

17.(填空题,8分)If you've decided to read more,you're not alone.However,one of the challenges with books is making time to read them all.In a classic guide How to Read a Book,Mortimer J.Adler and Charles Van Doren provide a solution:Don't try to read all of them,because most of them aren't worth it.You can get the best ideas from most books simply

by skimming them.Skimming also prepares you to learn more when you actually read the book. There are two levels of Adler and Van Doren's method of skimming.One includes looking through contents ( 目录) and conclusions of each chapter and making notes of what you already know or whether this book has information you want to learn.The second is known as speed reading,which is basically reading through a book really fast,just to get a surface-level understanding of it.

In order to get knowledge quickly,people try their best to study and take use of skills,but the obsession with reading faster and learning more is not completely right.Reading two books doesn't make a person twice as learned as a person who reads one book twice ( or even once,carefully).

Here's how you can really use skimming to your advantage.

Don't feel bad for skimming instead of reading.If the book was any good,it's likely to realize how important it is for you to read the whole thing when you skim the book.

When you read for inspiration that you can use to your work,you need to read documents (文件) for your work,or to improve your skills.Then there's no doubt that skimming will be quite useful.

When you do find a book you like,don't try to rush through it to the end.Slow down and take notes.Reread certain parts you don't understand in detail.Connect the book's ideas with other ideas or experiences you have.

Skimming is simply a tool to support the overall reading experience.It helps you choose the right thing to read.Learning is not about how many books you read,or even how fast you read.It's about what you get from each of those books.

(1)What can we know from Mortimer J.Adler and Charles Van Doren? ___ A.Readers need to connect the book's ideas with theirs. B.It's impossible to read all the books for most readers. C.Skimming helps us to learn more when actually reading. D.We can get the best ideas from books simply by skimming.

(2)What does the underlined word \"obsession\" probably mean? ___ A.The idea which is wrong or untrue. B.The state of being crazy about something. C.The method that people use to solve problems. D.The act of disagreeing with something strongly.

(3)According to the passage,readers will ___ by skimming. A.have the best reading experience

B.reread a book as fast as possible C.feel regretful for reading part of the book D.judge whether they need to read the whole book (4)What is the passage mainly about? ___ A.The opinions on skimming from different people. B.The importance of reading books fast by skimming. C.The methods of reading uninteresting books by skimming. D.The suggestions of reading books effectively by skimming. 【正确答案】:[1]C; [2]B; [3]D; [4]D

【解析】:本文主要讲述通过略读能在正式阅读书籍之前了解书籍内容,并单述略读的方法和好处。

【解答】:(1)C.细节理解题。根据\"Skimming also prepares you to learn more when you actually read the book.\"\"略读还能让你在实际阅读这本书时学到更多东西。\"可知,Mortimer J.Adler 和 Charles Van Doren提出,阅读不必全文阅读,通过略读能在正式阅读书籍之前了解书籍内容。故选C。

(2)B.词义猜测题。根据上文\"In order to get knowledge quickly,people try their best to study and take use of skills.\"可知,为了尽快获取知识,人们努力学习,使用技巧,可推测人们对阅读是狂热的。选项B\"对某物痴狂\"符合语境。故选B。

(3)D.细节理解题。根据whether this book has information you want to learn.这本书是否有你想了解的信息。可知,略读可以让我们更好地判断书籍内容是不是我们想要的。故选D。 (4)D.主旨大意题。根据\"Skimming also prepares you to learn more when you actually read the book.\"\"略读还能让你在实际阅读这本书时学到更多东西。\"结合全文可知,文章主要讲述通过略读能在正式阅读书籍之前了解书籍内容,并阐述略读的方法和好处,略读是阅读书籍的有效方式。故选D。

【点评】:阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解。根据所给问题选择正确选项完成试题。

18.(问答题,10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。

The actor Christopher Reeve is best known as the star of four Superman

movies.However,something terrible happened to him on May 27,1995.His head landed first and badly hurt when he was thrown from his horse in an accident.

Reeve's life was saved by doctors,but the fighting against his hard life was just beginning,as the actor would never be able to feel anything below his neck,breathe without help from a

machine or do any physical activity on his own again.

During this time,Reeve felt like he had lost all hope.He wished that he was dead and even thought of ending his own life.It was only because of the support of his wife,family and friends that he found the hope and courage to live again.

Reeve put his heart into learning everything he could about his injuries.He took lots of exercises.Reeve never met his goal of getting back on his feet,but he made great

progress.Shortly after,he managed to return to his film work by directing,producing and even starring in films.He also wrote a book about his experience and returned to his charity

work.Reeve became an energetic supporter for people with back injuries and disabilities,raising millions of dollars in support of medical research.\" What I do is based on powers we all have inside us and you don't have to be a 'superman' to do it.\" His attitude encouraged many people who were stuck in illness. \"With the progress of new medical research,I'm confident that people like me would be able to walk again one day.So you can see.I'm too busy with living to think of giving up!\"

His ten-yearlong fighting came to an end on October 10,2004,at the age of 52.His active performance for the disabled proved more superhuman than anything that could be dreamed up for the big screen.

(1)When was Christopher Reeve thrown from his horse? ___

(2)Who helped him find the hope to live again? ___

(3)Did he get back on his feet finally? ___

(4)What charity work did he do? ___

(5)What do you think of Christopher?Why do you think so? ___

【正确答案】:On May 27,1995.; His wife,family and friends.; No,he didn't.; He became an energetic supporter for people with back injuries and disabilities,raising millions of dollars in support of medical research; I think he is brave.Because he didn't give up when meeting problems.

【解析】:本文讲述了Christopher Reeve 遭遇的不幸,但是他没有放弃。

【解答】:(1)On May 27,1995.细节理解题。根据However,something terrible happened to him on May 27,1995.His head landed first and badly hurt when he was thrown from his horse in an accident.然而,1995年5月27日,他发生了可怕的事情。他在一次事故中被从马上摔下来,头部先着地,受了重伤。故答案是On May 27,1995。

(2)His wife,family and friends.细节理解题。根据It was only because of the support of his wife,family and friends that he found the hope and courage to live again.只有在妻子、家人和朋友的支持下,他才找到了重新生活的希望和勇气。可知是妻子,家人和朋友。故答案是On May 27,1995。

(3)No,he didn't.细节判断题。根据Reeve never met his goal of getting back on his feet,but he made great progress.他从未达到重新站起来的目标,但他取得了巨大的进步。可知没有站起来,故答案是No,he didn't。

(4)He became an energetic supporter for people with back injuries and disabilities,raising millions of dollars in support of medical research.细节理解题。根据Reeve became an energetic supporter for people with back injuries and disabilities,raising millions of dollars in support of medical research.Reeve成为了背部受伤和残疾人士的积极支持者,为医学研究筹集了数百万美元。故答案是He became an energetic supporter for people with back injuries and disabilities,raising millions of dollars in support of medical research。

(5)I think he is brave.Because he didn't give up when meeting problems.个人观点题。合理即可。我认为他很勇敢,他遇见了困难没有放弃,故答案是I think he is brave.Because he didn't give up when meeting problems。

【点评】:掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。

19.(问答题,5分)当今科技日新月异,各种发明不断涌现。高科技产品在我们生活中不可或缺,如智能手机、自动语音识别技术(ASR)、二维码(QR code)等;服务类产品也蓬勃发展,如网上购物、共享经济(sharing economy)、外卖服务( take-away service) 等。 假如你是李华,你校英语报社近期计划开设\"科技改变生活\"版面,现面向全校学生征集相关素材。请你以\"An Important Invention\" 为题投稿,介绍一款你认为重要的发明,简单描述它并说明你选择它的原因。

提示词语:search and store information,benefit,provide,convenient 提示问题:

●In your opinion,what is an important invention for people?Please describe it. ●Why do you think it is important?

I'm Li Hua,from Class 3,Grade 9. I hope my idea can be taken.Thanks!

【正确答案】:

【解析】:【高分句型一】

There are many modern inventions in our daily life.在我们的日常生活中有许多现代发明。 There be 结构,表示有;存在。 【高分句型二】

The smartphone is important because it brings plenty of benefits to people.智能手机很重要,因为它给人们带来了很多好处。 because 因为;引导原因状语从句。

【解答】:

An Important Invention

I'm Li Hua,from Class 3,Grade 9.There are many modern inventions in our daily life.【高分句型一】Among all of them,I think the smartphone is one of the most important inventions.(点明主题)

The smartphone can connect to the internet,and we can not only have video calls with our families or friends whenever we want,but also we can search information whenerer we need.What's more,we can shop online at any time.The smartphone is important because it brings plenty of benefits to people.【高分句型二】It makes life convenient by helping us save a lot of time and money.The smartphone provides more possibilities for our life.(好处) I hope my idea can be taken.Thanks!

【点评】:这是一篇提纲作文,题目要求围绕内容写作,命题既有又给予学生发挥的空间。

20.(问答题,5分)在校园生活和家庭生活中,我们经常会遇到一些困难。在克服这些困难的过程中,我们收获了解决问题的经验和能力并逐步成长。

某网站正在开展以\"困难助我成长\"为主题的英文演讲活动。假如你是李华,请用英语撰写一篇演讲稿。谈谈你曾遇到过的一个困难,你是如何面对并战胜它的,以及克服困难后的收获。 提示词语:shy,suggestion,encourage ,confident 提示问题:

●What difficulty did you meet? ●What did you do to deal with it? ●How did you feel after dealing with it?

Everyone meets difficulties on the way to success. Thanks for your listening!

【正确答案】:

【解析】:【高分句型一】

In the seventh grade,I was not very good at sports.七年级时,我不太擅长体育运动。be good at擅长

【高分句型二】

When I saw other students running very easily,I secretly decided to be like them.当我看到其他学生跑得很轻松时,我暗暗决定要像他们一样。when引导的从句。

【解答】:Everyone meets difficulties on the way to success.In the seventh grade,I was not very good at sports. 【高分句型一】I couldn't run long enough. (问题)When I saw other students running very easily,I secretly decided to be like them.【高分句型二】So,every morning before I went to school,I got up early,from jogging for 10 minutes at the beginning to fast running for 30 minutes.After a semester's efforts,my physical education is as good as other students. (如何解决)Through this incident,let me understand that nothing is too difficult if you put your heart into it.(感悟)Do you think so? Thanks for your listening!

【点评】:能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- fenyunshixun.cn 版权所有 湘ICP备2023022495号-9

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务